Visszalépett Patzaichin a Duna-delta kormányzójának kijelölésétõl az õt ért „durva támadások” miatt

Visszalépett Patzaichin a Duna-delta kormányzójának kijelölésétõl az õt ért „durva támadások” miatt

Meggondolta magát a lipován származású román sportcsillag, így nem vesz részt abban az egyeztetésben, melynek vezetésére az USR PLUS felkérte. Amint arról beszámoltunk, a kormánykoalíciós tárgyalások eredményeként az USR PLUS pártszövetség feladata a Duna-delta Bioszféra Rezervátum új kormányzójának kijelölése. A szövetséget vezető politikusok pedig úgy döntöttek, hogy a többszörös kajak-kenu világbajnokot, a deltában született és élő Ivan Patzaichint kérik fel arra, hogy a legfontosabb szereplők bevonásával koordinálja a kiválasztási folyamatot.

Ezt a felkérést, amint január 15-én írt posztjából kiderül, a volt sportoló el is fogadta. A politikusok választása egyébként azért esett épp rá, mert Patzaichin, a nevét viselő egyesületen keresztül, igyekszik támogatni a Duna-deltában élőket, hozzájárulva mind a kulturális, mind a természeti értékek védelméhez. A civil szervezet egyébként nemcsak a deltában aktív, hanem az ország más régióiban is igyekszik tenni a természetközeli állapotban levő vizes élőhelyekért, a hozzájuk kapcsolódó hagyományok fenntartásáért, valamint a helyi lakosság támogatásáért.

A volt sportoló azonban meggondola magát, egy január 17-én kelt posztban arról írt, hogy durva támadások érték a felkérés nyomán, ezért visszalép. Patzaichin kifejti: hisz az átlátható módon meghozott döntésekben, és bízik abban, hogy a kormányzó kiválasztására irányuló erőfeszítések sikeresek lesznek, mivel „sok értékes ember él Tulceán”. Hozzátette: nem szeretné a részvételével veszélyeztetni ezt a folyamatot.

Hírdetés

„A támadások azok részéről érkeznek, akik félnek attól, hogy egy kompetens, feddhetetlen embert neveznek ki kormányzónak, aki meg tudná oldani a Duna-delta problémáit. Te pedig, Ivan, a garancia vagy arra, hogy ez a választás korrekt módon történjen, ezért veszélyt jelentesz a delta és a természet ellenségei számára. Örülnék, ha meggondolnád magad és nem mondanál le erről a feladatról, habár tudom, hogy nehéz dolgod van” – írta Patzaichin bejegyzéséhez hozzászólásban Florin Stoican, a Kogayon Egyesület, illetve a bukaresti Văcărești Natúrpark Egyesület vezetője.

Hogy miért számít a kormányzói poszt ennyire nagy falatnak?

Mert hatalmas politikai és gazdasági tétje van annak, hogy ki irányítja a Duna-delta Bioszféra Rezervátumot, mivel jelentős kormányzati és EU-s forrásokhoz férhet hozzá ez a páratlan értékkel bíró terület. Továbbá komoly bevételekre számíthat a turizmusból és a halászatból.

A G4media arra emlékeztet ezzel kapcsolatban, hogy 5 év börtönre ítélték korábban Bogdan Olteanut, a képviselőház volt elnökét, és a Román Nemzeti Bank egykori helyettes vezetőjét, amiért egy millió eurót fogadott el Sorin Ovidiu Vîntu üzletembertől azért, hogy befolyását felhasználva tegyen azért, hogy Liviu Mihaiu kerüljön a delta kormányzói tisztségébe. (g4media,ro, hírszerk.)

Fotó: Info-Delta.ro


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »