Komoly lépéseket sürget a Balatonnál Navracsics Tibor

Komoly lépéseket sürget a Balatonnál Navracsics Tibor

A területfejlesztési és közigazgatási miniszter úgy véli, szakítani kellene azzal a közkeletű tévedéssel, hogy a Balaton csupán üdülőhely, Florida sikerét hozta fel példaként.

A munkahelyek hiánya és a magas ingatlanárak miatt folyamatosan csökken a lakosságszám, ami miatt a Balaton és térsége „a legrosszabb demográfiai folyamatokkal küzdő tájegységek közé tartozik” – írja a Mandineren megjelent véleménycikkében a területfejlesztési és közigazgatási miniszter.

Navracsics Tibor írásában Floridával hasonlította össze a Balatont, szerinte a legtöbben mindkét helyet klasszikus üdülőhelyként emlegetik, pedig sokkal nagyobb a szerepük és a jelentőségük, éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogyan alakul a magyar tenger jövője. A miniszter úgy véli, a Balaton nemcsak nyaralóhely, hanem az ott élők mindennapjainak színtere is, igaz, meglátása szerint egyre szomorúbb az összkép.

A legfőbb problémának a jelenlegi demográfiai helyzetet tartja, mivel egyértelmű tendencia figyelhető meg azzal kapcsolatban, hogy

a fiatalok egyre nagyobb számban hagyják el a térséget az idősebbek beköltözése miatt.

Hírdetés

Navracsics Tibor cikkében figyelmeztet, hogy a Balaton környékén nincs elég munkahely, az ingatlanok pedig meglehetősen drágák, így sok nehézségbe ütköznek a családalapítás előtt álló fiatalok, akik közül sokan a nem túl ideális körülményekkel és lehetőségekkel szembesülve inkább máshol képzelik el az életüket.

A tárcavezető szerint a térség munkahelyeinek többsége a turizmushoz kötődik, ami a szezonális jelleg miatt egyre inkább ingadozik. Mint írja, a turisták tartózkodási ideje már tizennegyedik éve csökken, és 2022-ben húszéves mélypontot ért el 2,88 nappal.

Mindennek következtében

az elmúlt évtizedben 26 ezer fővel csökkent a munkaképes korú lakosság a Balatonnál, miközben az idősek aránya jelentősen túllépi az országos átlagot.

Navracsics Tibor úgy véli, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy élhető és vonzó maradjon a Balaton a helyiek számára. Mint fogalmaz, az említett Florida sikerének egyik kulcsa, hogy „nemcsak egy nyugdíjas-paradicsomról” van szó, hanem „az idilli látvány mögött az Egyesült Államok egy robusztus regionális gazdasága húzódik meg”. A miniszter szerint ezt a példát kellene követnie a balatoni turisztikai régiónak is.

„Ha a Balatont sikeres vidékként akarjuk számontartani, ha az ott élőknek segítséget akarunk nyújtani, akkor szakítanunk kell azzal a közkeletű tévedéssel, hogy a térség csupán üdülőhely. A Balaton élőhely is, az ott élők szülőföldje, lakóhelye. Meg kell tennünk mindent, hogy meg is maradjon annak” – írja a területfejlesztési és közigazgatási miniszter.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »