Visszaállítják az áldozatok emlékművét (Esztelnek)

Visszaállítják  az áldozatok emlékművét (Esztelnek)

Az Esztelneki Kulturális Egyesület vissza szeretné állítani a ferences temetőkertben azt az emlékkeresztet, amely az 1916 októberében háborús körülmények között eltűnt helybéliek emlékét idézte. Ennek érdekében gyűjtést szerveznek az esztelneki és kurtapataki lakosok körében.

1916. október 7-én a visszavonuló román csapatok kirabolták Esztelnek községet. Babos Lajos Ágostont, Nagy Pétert, Fekete Gyulát, Vas Lajost, Bokor Istvánt és Csavar Boldizsárt, a község akkori lakosait arra kényszerítették, hogy lovaikkal és szekereikkel elszállítsák a zsákmányolt javakat. A hat áldozat soha nem tért haza, ezért feleségeik, gyermekeik és gyászoló családjuk emlékkeresztet állított nekik. Az idő folyamán az emlékmű tönkrement, a kommunista diktatúra éveit a haranglábban vészelte át.

Hírdetés

Miután a kézdiszentléleki Bartalis Béla kőfaragó a régi, darabokban lévő emlékjel alapján újrafaragja, az Esztelneki Kulturális Egyesület vissza szeretné állítani azt a ferences temetőkertben, ahol eredetileg is állt. Az emlékmű avatására augusztus 7-én, vasárnap a szentmise után kerül sor, amikor a Fekete ribizli ünnepnapját is megtartják. A kőből kifaragott emlékmű elkészítése 11 ezer lejbe kerül, ezért az Esztelneki Kulturális Egyesület gyűjtést szervez az esztelneki és kurtapataki lakosok körében.

Az emlékmű helyreállítására adakozhatnak a helyi önkormányzatnál Domokos Rozáliánál vagy Kelemen Máriánál, illetve a pénzbeli adományukat elküldhetik az egyesület számlájára:

ASOCIATIA CULTURALA DIN COMUNA ESTELNIC, CUI: 46228849, EUR: RO80OTPV301001475272EU01, HUF: RO30OTPV301001475272HU01, RON: RO26OTPV301001475272RO01.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »