Vincze Loránt: a józan észnek kell felülkerekednie Brüsszelben

A józan észnek kell felülkerekednie Brüsszelben, pragmatikus, és nem ideológiák vezérelte döntésekre van szükség – jelentette ki Vincze Loránt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) EP-képviselője hétfőn Marosvásárhelyen.

Az RMDSZ EP-listájának második helyén álló politikus Péter Ferenccel, a szövetség Maros megyei tanácselnökjelöltjével és Csibi Attila Zoltán Maros megyei területi elnökkel közösen vett részt sajtóreggelin, ahol a megyében történt uniós fejlesztésekről esett szó.

Vincze Loránt az RMDSZ Maros megyei sajtóirodájának közleménye szerint elmondta: a romániai magyar emberek sok szempontból csalódtak az unióban hozott döntések miatt. A „nagy és jogos elégedetlenséget szülő okok” között Románia teljes körű schengeni csatlakozásának az elodázását, az egymillió uniós polgár és az EP háromnegyede által támogatott Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezés Európai Bizottság (EB) általi elutasítását és az ukrán gabona importját emelte ki. Hangsúlyozta: meg kell változtatni ezeket a döntéseket, az emberek, a gazdák, a kis- és közepes vállalkozók érdekeit kell szem előtt tartani. Hozzátette: a június 9-i EP-választásokon az ötszázalékos küszöb elérése rendkívül fontos cél az erdélyi magyarság képviselete szempontjából. „Ez bizonyítja a továbbiakban is, hogy meghatározó erő vagyunk a romániai politikai életben, és befolyásolni tudjuk a brüsszeli döntéseket – ez politikai értelemben a lét és nemlét határa” – fogalmazott Vincze Loránt.

Hírdetés

Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke, az RMDSZ Maros megyei tanácselnökjelöltje elmondta: bár jogosan érik kritikák az uniót, az fontos szerepet játszott a térségek fejlesztésében. Maros megye olyan megvalósításokat köszönhet az uniónak, amelyekre önerőből nem lett volna lehetősége – húzta alá. Mint mondta, a közép-erdélyi megyében a két legnagyobb értékű útügyi beruházás főként uniós alapokból valósult meg, és a megyei önkormányzat több mint 35 millió eurónyi uniós támogatást hívott le és használt fel a marosvásárhelyi Transilvania repülőtér fejlesztésére, mely még folyamatban van. Az egészségügyi infrastruktúra terén is jelentős beruházások történtek, az elmúlt négy évben több mint 100 millió lej (7,87 milliárd forint) értékben vásároltak orvosi berendezéseket a kórházaknak. Uniós alapokból újult meg Marosvásárhely két emblematikus műemlék épülete, a Kultúrpalota és a Maros megyei múzeum természettudományi részlege – mondta. Péter Ferenc a mezőségi és a nyárádmenti ivóvízhálózat fejlesztésére és a megyei tulajdonban lévő ingatlanok energetikai felújítására is kitért.

Csibi Attila Zoltán, a Maros megyei szervezet elnöke hangsúlyozta: bár az unió nem hibátlan, el kell ismerni, hogy meghatározta és befolyásolja a fejlődés irányát. Úgy értékelte: az RMDSZ által vezetett önkormányzatok éltek az EU által biztosított lehetőségekkel, és jelentős infrastrukturális beruházásokat eszközöltek. Az uniós forrásokból megvalósult számtalan projekt közül Gyulakuta, Nagyernye és Nyárádmagyarós önkormányzatát említette példaként.

Az RMDSZ politikusai leszögezték: fontos, hogy a Maros megyei magyar emberek érdekei képviselve legyenek Brüsszelben, és a nekik járó uniós forrásokat a közösség szükségleteire lehessen használni. Fontos a magyar részvétel a június 9-i EP-választásokon, hogy az RMDSZ jelöltjei is ott legyenek az Európai Parlamentben – hangsúlyozták.

MTI

The post Vincze Loránt: a józan észnek kell felülkerekednie Brüsszelben appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »