Felelevenített népi hagyományokról is szól a Kürtös májusi lapszáma

Felelevenített népi hagyományokról is szól a Kürtös májusi lapszáma

Megjelent a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya közéleti-társadalmi havilapjának májusi száma. A tartalomból:

A közelgő EP-választásokról szól a címlapon közölt cikk. Ne becsüljük le az európai parlamenti választások tétjét, hiszen nekünk, szlovákiai magyaroknak sem lehet közömbös az Európai Parlament jövőbeni összetétele – fogalmaz jegyzetében Bodzsár Gyula. A közéleti témáknál maradva, a lap beszámol arról, hogy Anyanyelvünk Emlékéremben részesült a 75 éves Csemadok.

Betekinthetünk a régió oktatási intézményeinek életébe. Tizenhat gyermeket írattak be az ipolybalogi Ipolyi Arnold Alapiskolába. Kiszehajtás volt az ipolynyéki óvodában.

Szoborszenteléssel egybekötött tűzoltónappal ünnepelte újraalakulásának 5. évfordulóját az Ipolynyéki Önkéntes Tűzoltóság. Szent-Iványi Ferenczre emlékeztek Ipolyvarbón. Nógrád vármegye egykori alispánja nevét viseli a 2023 decemberében átadott Ipoly-híd, amely Ipolyvarbót köti össze Őrhalommal. Gyertyagyújtással emlékeztek Alsóesztergályon Kubányi Lajosra, Nógrád festőjére.

Májfát állítottak Ipolybalogon.  Két éve elevenítették fel a régi népszokást Nagycsalomján is, idén újra májusfaállítással köszöntötték a tavaszt.

Hírdetés

A Kürtös hasábjain bemutatkozik a Csemadok Apátújfalusi Alapszervezete, amely 12 évvel ezelőtt alakult újjá. Díjátadóval és színházi előadással ünnepelték Csábon a 75 éves Csemadokot.

Május elején a Nagykürtösi járás számos településén köszöntötték az édesanyákat. A lap az ipolykeszi, az ipolynagyfalui, s az ipolybalogi anyák napi rendezvényekről számol be.

Ismertetik a felsőzellői Szent Miklós-templom nevezetességeit.  A második világháború elesett hőseire emlékeztek Ipolybalogon.

A májusi lapszámból sem hiányozhat Balga Zoltán atya állandó rovata, ahogy a kiskertészeti kisokos, valamint a könyv- és eseményajánló sem.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »