Villáminterjú Berényi Józseffel

Villáminterjú Berényi Józseffel

Berényi Józsefet kérdeztük a választásokról.

Miként értékeli, hogy a megyeelnök-választáson a második helyen futott be?

Nem örülök neki, hogy nem sikerült nyerni. Ugyanakkor 18 642 szavazattal többet kaptam, mint öt évvel ezelőtt. Ez egy jelentős dolog. Az előző választáson 19 414 szavazatot kaptam, most pedig 38 056-ot. Jozef Viskupič újraválasztott megyeelnöknek az segített, hogy a kormánypárti oldalról egyedül indult. Ha lett volna még egy jelölt erről az oldalról, akkor tényleg elsülhetett volna a magyar kapanyél és nyerhettem volna. Ez sajnos nem sikerült. Megőriztük azonban a 14 mandátumunkat a megyei képviselő-testületben. A Dunaszerdahelyi járásból nyolc, a Galántaiból a hétből hat képviselői helyet szereztünk meg. Ez egy komoly eredmény.

Ön most Nagyszombat megye alelnöke. Számít arra, hogy Viskupič újra felkéri erre a tisztségre?

Hírdetés

Már volt egy rövid telefonos egyeztetésünk az újraválasztott megyeelnökkel. Ez alapján azt tudom mondani, az, hogy alelnökként folytassam, egy reális cél.

Melyek lesznek azok a fontosabb programbéli pontok, amelyeket a következő választási ciklusban a Viskupičcsal való együttműködés feltételéül szab?

Ehhez le kell ülnie a 14 megyei képviselőnknek, és együtt kell megfogalmaznunk az elvárásainkat. Az egyik ilyen minden bizonnyal az lesz, hogy az EU-s közbeszerzéseknél fel kell gyorsítani a megyei hivatal működését, jelenleg ugyanis lassabban működik, mint kellene. Ezen túl néhány járásban intenzívebbé kell tenni a kommunikációt a polgármesterekkel. A harmadik pont pedig a magyar nyelvhasználat. Ezen a területen vannak még olyan lehetőségek, amelyeket a megye a jövőben kiaknázhat.

Visszatekintve arra az ügyre, amely az ön megyeelnöki jelölése körül alakult ki a Szövetségen belül, sikerült-e ezt a konfliktust lezárni, vagy folytatódni fog ez az ellentét? 

Az, hogy 18 642 szavazattal többet kaptam, mint öt évvel ezelőtt, azért valamit jelent. Szinte sikerült megduplázni a korábbi eredményt. Ilyen szempontból a párton belül meg kell vitatnunk azt a kérdést, hogy a jelölések milyen módon zajlanak, mi Szövetség és mi az egyes platformok érdeke. Majd ennek függvényében kell leszűrni a tanulságot. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »