Dzsihadista támadások tartják rettegésben a lakosságot Észak-Mozambikban

Dzsihadista támadások tartják rettegésben a lakosságot Észak-Mozambikban

Május 10-e óta az Iszlám Államhoz köthető dzsihadisták gyilkolnak, puszítatanak Macomia körzetében, az észak-mozambiki Cabo Delgado tartományban, miközben a Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) fokozatosan kivonja rendfenntartó erőit a térségből – írja a Fides missziós hírügynökség.

Helyi források szerint a helyzet katasztrofális, mióta május 10-én hajnali 5 óra körül mintegy ötszáz dzsihadista hatolt be a Macomia fővárosában lévő Xinavane kerületbe, ahol lövöldözni kezdtek. A pánikba esett lakosság az erdőbe menekült, védelmet keresve.

Az elmúlt napokban az Iszlám Állam terrorszervezet a Cabo Delgado tartománybeli Chiúre körzetében két falu ellen is támadást intézett. A Siripa falu elleni május 6-i támadás során felgyújtottak két templomot, egy iskolát és több mint százkilencven házat. Helyi források szerint a dzsihadisták soraiban a helyiek mellett több külföldi is van, különösen a Kongói Demokratikus Köztársaság állampolgárai. A május 10-i támadást május 12-én, vasárnap követte az Ancuabe körzetben lévő Missufine falu elleni támadás. 

A támadások a Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) katonai missziójának (SAMIM) Cabo Delgado tartományból történő fokozatos kivonása idején történtek. A SAMIM 2021 közepe óta van jelen Cabo Delgadóban, és 2023 augusztusában a SADC jóváhagyta, hogy további 12 hónappal, 2024 júliusáig meghosszabbítsák a missziót, miközben fokozatosan kivonják erőiket.

A botswanai volt az első kontingens, amelyet április 5-én kivontak, ezt követte április 7-én a dél-afrikai és a lesothói csapatok kivonása. A SAMIM-partnerek közül egyedül Tanzániának maradtak csapatai a helyszínen, mert külön kétoldalú biztonsági megállapodást kötöttek Mozambikkal, és így munkájuk a SAMIM-misszió júliusi hivatalos befejezésén túl is folytatódhat.

Hírdetés

A Macomia elleni támadás során a legalább százfős dzsihadista sereg megtámadta a rendfenntartó erők dél-afrikai kontingensének helyi bázisát is. A dél-afrikai katonák többsége már visszavonult Pembába (a tartományi főváros 130 kilométerre délkeletre) azzal a céllal, hogy júliusra hazatelepüljenek, egy kisebb kontingens pedig a macomiai bázison maradt. A dzsihadista támadást követően a johannesburgi hadsereg erősítést küldött Pembából.

A Dél-afrikai Köztársaság volt a legnagyobb hozzájáruló fél, mintegy 1500 katonát küldött Cabo Delgadóba, akik a Macomia-körzet biztonsági műveleteiért felelősek. A mozambiki kormány célja, hogy a SAMIM-kontingenst a ruandai hadsereg (amely külön megállapodás alapján van jelen Mozambikban) és a helyi milíciák megerősítésével váltsa fel.

Az Orvosok Határok Nélkül szervezet rámutat, hogy „hat évvel a Cabo Delgadó-i konfliktus kezdete után az emberek még mindig félelemben élnek, és az erőszak nem enyhült. A konfliktus miatt több ezer embernek kellett elhagynia lakóhelyét a tartományban. Február 8. és március 3. között közel hatezer ember menekült el Macomiából”.

Forrás és fotó: Fides

Magyar Kurír
(tzs)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »