Veres Erika nyerte idén az Irodalmi Szemle díját

Veres Erika nyerte idén az Irodalmi Szemle díját

Augusztus 5. és 8. között zajlott immár negyedik alkalommal az ARTér, az Irodalmi Szemle írótábora Várhosszúréten, melyen kiosztásra került a lap „Szemmel tartva“ elnevezésű díja is.

Az Irodalmi Szemle írótábora négy évvel ezelőtt, a Fiatal Írók Tábora néven indult, azzal a céllal, hogy elősegítse a fiatalok szereplési lehetőségeit, ill. publikációs lehetőségeit – mondta lapunknak Nagy Csilla, a tábor egyik szervezője. „Nagy örömünkre szolgál, hogy az egykori pályakezdők közül sokan már kötettel tudtak megjelenni, ill a képzőművészek kiállításokat rendeztek.“ – mondta. Az idei tábor egyik legfontosabb célja is az, hogy ezeket a műveket megmutassák.

Sokszínű program

Hírdetés

A covid-helyzet nagymértékben befolyásolta a tábor szervezését, mivel a Szemle alkotóinak egy része külföldről tért haza Szlovákiába, így arra is ügyelni kellett, hogy biztonságosan térhessenek haza. Ezzel együtt a felkért alkotók szívesen jöttek a táborba, közülük többen visszatérő vendégnek számítanak, így a programon szinte nem is látszik a világjárvány hatása. Az idei táborban bemutatásra kerültek Németh Zoltán, Plonicky Tamás és Juhász Tibor kötetei, ill. Gyurász Marianna megjelenés előtt álló kötetéről is szó esett. Kerekasztal-beszélgetéseket is szerveztek, illetve bemutatták az Irodalmi Szemle 2021-es lapszámait is. Megtekinthető volt Gužák Klaudia Próféciák című kiállítása is. „A tábor lehetőséget ad a találkozásra, illetve arra hogy reflektáljunk egymás munkáira, és erre nagy szükség volt a pandémia után.“ – mondta Nagy Csilla.

Szombaton délután került sor a „Kultúra? A rút luk!“ – Az irodalom és a közélet esélyei című beszélgetésre, mely során Csanda Gábor Gazdag Józsefet, a Pátria rádió szerkesztőjét, ill. Sánta Szilárdot, lapunk munkatársát, a Szalon c. melléklet szerkesztőjét kérdezte arról, milyen lehetőségei vannak a kulturális tartalmaknak a szlovákiai magyar sajtóban manapság. A beszélgetés során Sánta Szilárd volt az optimistább, aki szerint bár a szlovákiai magyar olvasót nem érdekli a kultúra sem jobban sem kevésbé, mint az elmúlt 20-30 évben, a mostani állapot mégis viszonylag jónak tekinthető, mert még mindig létezik nyomtatott sajtó, mely teret adhat a kultúrának. Gazdag József ennél pesztimistábban nyilatkozott, mikor kijelentette, hogy ő maga már sokszor elgondolkodott azon, hogy kinek írja a cikkeit és csinálja a rádiós műsort – még akkor is, ha érkeznek pozitív visszajelzések is. Gazdag szerint komoly probléma, hogy a szlovákiai magyar közegben gyakorlatilag nem létezik műhelymunka és hogy sok probléma egyáltalán nincs kibeszélve a társadalomban, a kulturát pedig „partizánakciók“ formájában kell becsempészni az előállított tartalmak közé. Megemlítette, hogy pl. az Új Szó Focitipp c. mellékletének szerkesztőjeként úgy tudta nagyobb közönséghez eljuttatni a kulturális tartalmakat, hogy kihasználta azt, hogy a futball több embert érdekel. Eközben pedig abból indult ki, hogyha az olvasó látja, hogy szerzőként hiteles a focival kapcsolatban, akkor hitelesnek tartja a további tartalmakat is. A beszélgetés során szó esett még a kiegyensúlyozottság kérdéséről a sajtótermékekben, az értelmiség szerepéről napjainkban, ill. arról, hogy miért csatlakoztak mindketten a Bázis irodalmi egyesültehez.

Veres Erika az idei díjazott

Szombat délelőtt került sor az Irodalmi Szemle „Szemmel tartva“ elnevezésű díjának átadására. A vándordíjat 2019-ben alapították Mizser Attila főszerkesztő javaslatára és a célja az, hogy évente egy-egy fiatal alkotó tevékenységére irányítsa a figyelmet, ill. segítse azt. 2019-ben Hizsnyai András író, képzőművész, 2020-ban Mellár Dávid kapta. Idén Veres Erika költő, műfordító volt a győztes az Irodalmi Szemle 2021-es évfolyamában és az online platformon közölt alkotásaiért.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »