Veres András nagycsütörtök délelőtt: A Szentlélek egyre tisztábbá, szentebbé akar formálni bennünket

Veres András nagycsütörtök délelőtt: A Szentlélek egyre tisztábbá, szentebbé akar formálni bennünket

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke március 28-án, nagycsütörtök délelőtt olajszentelési szentmisét mutatott be a Győri Egyházmegye papságával együtt. A főpásztor a szentmise keretében megszentelte a keresztelendők és a betegek olaját, valamint a krizmát. A főpásztor szentbeszédében a szentségekről és a papi szolgálat aspektusairól tanított.

Az Egyház liturgikus élete a szentségek létrehozására és kiosztására irányul. Jézus Krisztus a szentségek által megadja a kegyelmi születés, növekedés, gyógyítás és küldetés ajándékát. Krisztus a papságot felruházza a szentségek kiszolgáltatásának adományával, ugyanakkor a szentségekben továbbra is Krisztus a cselekvő. A Szentlélek az Egyház tevékenységében hozza létre a szentségeket. A szentségek révén születik és növekszik az Egyház, általuk épül Krisztus titokzatos teste. A szentségek rendeltetése az is, hogy az embereket megszenteljék – mutatott rá Veres András.

A Győri Egyházmegye megyéspüspöke felhívta paptestvérei figyelmét, hogy a Szentatya szándéka szerint, ahol nyitottság mutatkozik a keresztség szentségének vételére, ott készségesnek kell lenni a szentség kiszolgáltatására. A többi szentség felvételénél már összetettebbek a feltételek, de ezek mérlegelésénél is az irgalmas tekintet az elsődleges. Veres András püspök utalt a Hittani Dikasztérium február első napjaiban megjelent Gestis verbisque kezdetű, a szentségek érvényességéről szóló dokumentumára, amelyben a szerzők határozottan emlékeztetik a papságot, hogy az egyes szentségek rítusában rögzített szavak és formák nem módosíthatók. „Minden szentség az apostoli hit megjelenése. Számunkra ez azt is jelenti, hogy az apostolokkal kegyelmi, hitbeli közösségben vagyunk, amikor az Egyház nevében a szentségeket kiszolgáltatjuk” – emelte ki a szentmise főcelebránsa.

„A pap Krisztus nevében vezeti és szenteli meg Isten népét. Jézus az apostolokra bízta saját küldetését, amelyet a Szentlélek által a papszentelésben megkapunk azért, hogy Jézus nevében képesek legyünk a nép, Isten népének megszentelésére. Ez egy szentségi kötelék Jézussal és az apostolokkal. Számunkra nem kétséges, hogy a szentségek önmagukban is tevékenyek, hatékonyak tudnak lenni az azokat kiszolgáltató pap életszentségétől függetlenül. De mekkora felelősség jelenik meg annak vonatkozásában, hogy szentül szolgáltassuk ki a szentséget! Nem lehet, nem szabad tartósan megmaradni a bűnben! A Szentlélek egyre tisztábbá, egyre szentebbé, egyre nemesebbé akar formálni bennünket, hogy méltókká váljunk annak a küldetésnek a beteljesítésére, amelyet a papszenteléskor kaptunk.”

Veres András arra is kitért, hogy a szentséget befogadónak is fel kell készülnie a szentség vételére, és nyitottnak kell lennie a szentséggel való együttműködésre, mely a hitben fejeződik ki. A hívők számára megszentelő hatása van annak a papi szolgálatnak, amely által a szentségekben részesülnek.

Hírdetés

A Szentatya 2025-re szentévet hirdetett. Azt kérte, hogy imádsággal készüljünk erre az időre, az imát helyezzük lelki életünk középpontjába. Ez mindnyájunkat bátorít és hív arra, hogy a szentségeket egyre tudatosabban és egyre felkészültebben ünnepeljük meg, hiszen a legtökéletesebb imádság a szentségek kiszolgáltatásában valósul meg. „Nekünk, papoknak egyfajta felhívás, hogy mélyebb tudatossággal, egyre mélyebb hittel vegyünk részt a szentségek kiszolgáltatásában. Mindnyájan törekedjünk megújulni papságunkban, küldetésünkben, hogy az az újjászületés, amelyre állandóan szükségünk van, emberi gyarlóságaink, botlásaink ellenére is megvalósuljon bennünk. Hűségünket újítsuk meg, erősítsük meg a mi Urunk, Megváltónk felé! Adjon ehhez Isten mindnyájunknak őszinte, tiszta elköteleződést és erőt!” – buzdította paptestvéreit a főpásztor.

A szentmise teljes egészében visszanézhető ITT.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Ábrahám Kitti

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »