Merre tart az építőipar?

Merre tart az építőipar?

Ellentmondásokkal teli időszak mutatkozik a szlovák építőiparban. Tavaly ugyan csaknem megdőlt a hazai rekord az elkészült lakások számában, a drága hitelek miatt azonban a vásárlói érdeklődés közel sincs a csúcson. Az idei év ugyanakkor jelentős változásokat ígér, de még messze vagyunk a fejlődéstől.

Az már a múlt héten eldőlt, hogy az építőipart is jelentősen befolyásoló Európai Központi Bank (EKB) kedvező döntésére még várni kell. Az EKB ugyanis csütörtökön változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét, ami azt jelenti, hogy nem csökkennek a kamatlábak. Az irányadó refinanszírozási műveletek kamatlába 4,50 százalék, az aktív oldali rendelkezésre állás kamatlába 4,75 százalék, a betéti rendelkezésre állás kamatlába pedig 4,00 százalék marad továbbra is. Ez egyben azt is jelenti, hogy még várnunk kell a szlovákiai kamatlábak jelentősebb csökkenésére, vagyis az olcsóbb hitelek korszakára, amely aztán nemcsak az új, hanem a régebbi ingatlanok iránti érdeklődést is fellendíthetné.

 

Sok lakás, de kinek?

A második legdinamikusabb növekedést Besztercebánya megyében jegyezték fel. Mivel azonban a befektetők nem tudták eladni a korábban megépült ingatlanokat, és az építési engedélyezési eljárás is rendkívül lassú, tavaly már jóval kevesebb lakásépítés kezdődött. Vagyis a befektetők a nyakukon maradt ingatlanok miatt nem tudták, vagy nem akarták finanszírozni az új építkezéseket.

 

 

Folytatódik a visszaesés

Ha a friss adatokra vagyunk kíváncsiak, akkor a februári számokat tudjuk elemezni. Az idei év második hónapjában az építőipari termelés majdnem elérte a tavalyi szintet, az elmaradás 1 százalék alatti, a gépészeti kivitelezések 3 százalékkal csökkentek. A külföldi beruházások területén ugyanakkor sikeres volt az építőipar, ezek 8 százalékkal emelkedtek.

A szektor termelési értéke februárban elérte a 471 millió eurót, ez éves szinten 0,4 százalékos csökkenést jelent. Ami pedig jól mutatja a problémákat, hogy az építőipari termelés harmadik hónapja volt alacsonyabb éves összevetésben, jó hír azonban, hogy az előző két hónaphoz képest jelentősen mérséklődött a visszaesés üteme.

 

Talán jövőre

Hírdetés

A szakértők éppen ezért nem jósolnak túl sok jót a szektornak 2024-ben, s ahogy a kamatlábak csökkentésének ideje is egyre tolódik, vélhetően egyre később lesz érezhető a fellendülés is a vásárlói oldalon. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a piaci helyzet mellett a munkaerő drágulása is kihívásokat jelent az építőiparnak. Éves szinten idén februárban mintegy 7 százalékkal növekedtek a bérek, ami a munkáltatónak a bérköltségek növekedését jelenti.

 

Nemzetközi probléma

A helyzet az egész közép-európai régióban hasonló. Egy friss nemzetközi felmérés szerint márciusban immár a huszonharmadik egymást követő hónapban csökkent az építőipar teljesítménye az euróövezetben. Az év harmadik hónapjában ismét meredeken estek az új megrendelések a tartósan gyenge keresleti feltételek miatt, ennek következtében pedig a foglalkoztatási szint tovább csökkent, az alvállalkozók elérhetősége javult, miközben a vállalatok borúlátása is csak növekedett.

A Hamburg Commercial Bank (HCOB) és a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet felmérése szerint az  euróövezet visszaesését márciusban is a németországi építőipari aktivitás gyorsuló ütemű gyengülése vezette, eközben ugyancsak növekvő mértékű csökkenést regisztráltak Franciaországban és Olaszországban is.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy az építőiparban hagyományosan jelentős a késedelmes fizetés, illetve a ki nem fizetett megbízások száma, amely az elmúlt időszak gazdasági problémái következtében tovább növekedett Szlovákiában is.

Az iparnak e részére az EU-s projektek megvalósítása is hatással van, ebben az esetben is inkább arról beszélhetünk, hogy a folyamatok tolódnak, vagyis később fognak csak megvalósulni. Egyes elemzők szerint a nagyobb beruházások és a lakhatást szolgáló ingatlanok esetében csak egy év múlva várható pozitívabb elmozdulás, vagyis addig az építőipar jobbára a jelenlegihez hasonló tendenciákat mutat majd.

 

 

 

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »