Összeomlottak Zelenszkij vágyálmai: elismerte, hogy csak a „háború megnyerése” után csatlakozhat Ukrajna a NATO-hoz

Összeomlottak Zelenszkij vágyálmai: elismerte, hogy csak a „háború megnyerése” után csatlakozhat Ukrajna a NATO-hoz

Volidimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn kijelentette, pontosabban politikai szinten is elismerte, hogy Ukrajna csak a „háború megnyerése” után csatlakozik majd a NATO-hoz. Jelenleg Ukrajna NATO-s csatlakozásának puszta lehetősége is világháborúval fenyeget. Zelenszkij vallomására nem véletlenül azután került sor, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egyértelművé tette, hogy Ukrajna idén sem kap meghívást a NATO-ba.

A dilemma lényege, hogy a NATO egy védelmi, de ettől még katonai szövetségi rendszer, amelynek legfontosabb elve, hogy ha egy tagot támadás ér, a többi azonnal segítségére siet.

Épp ezen elv miatt egy háborúban álló ország nem csatlakozhat a szövetséghez, mert azzal a szövetség automatikusan részesévé válna egy háborúnak. Ukrajna esetében azért volt rendkívül kényes ez a kérdés, mert az atomhatalom Oroszországgal vív háborút, ráadásul egyes nyugati vezető politikusok ész nélkül tolva a háborús narratívát kifejezetten szorgalmazták Ukrajna felvételét a NATO-ba.

A tavalyi, kudarcos ukrán ellentámadás után a legnagyobb háborús héják arról fantáziáltak, hogy Ukrajna nem háborús sújtotta részét kell felvenni a NATO-ba, a szövetség így majd megvédi a hátországot az orosz rakétáktól, az ukránok pedig folytathatják a harcot a védett hátország és a Nyugat támogatásával. Arról a körülményről, hogy ehhez mit szólnának az oroszok, nem nagyon beszéltek akkor, ahogy arról sem, hogy hova fajulna a háború egy ilyen esetben.

Jens Stoltenberg előre nem bejelentett, hétfői kijevi látogatása alkalmával egyértelművé tette, hogy Ukrajnát idén sem hívja meg a Szövetség a soraiba. Stoltenberg azonban az okot nem a háborúban látta, hanem abban, hogy egy ilyen tagfelvételhez minden tagállam támogató szavazatára szükség van – amin jelenleg is dolgoznak, de ez a konszenzus még nem áll rendelkezésre.

Hírdetés

A NATO idén 75 éves, és júliusban Washington ünnepi csúcstalálkozóra került sor. Mivel Ukrajna meghívása ismét elmarad, Stoltenberg egy 100 milliárdos csomag bejelentésével próbálta enyhíteni a politikai arcvesztést.

Volodimir Zelenszkij természetesen a háború semmilyen más végkifejletét nem fogja elismerni, mint az ukrán győzelmet – minden egyéb forgatókönyv esetén (fegyverszünet, háború befagyasztása, kompromisszumos békemegállapodás) az ő és holdudvara teljesen elveszti a politikai hatalmát és befolyását.

Mindazonáltal az, hogy Zelenszkij szerint csak a háború után lehet csatlakozni a NATO-hoz, azt jelenti, hogy ez a kérdés egy időre lekerült a napirendről, és jó ideig az ukrán elnök sem szólíthatja fel a NATO-t országa felvételére – ahogy azt tavaly és tavalyelőtt tette.

Bár vannak a háború végére utaló jelek, egyelőre nem látni a konfliktus lezárásának konkrét lehetőségét, ami azt jelenti, hogy Ukrajna belátható ideig nem lehet a nyugati szövetség része. Főleg, hogy a most USA-tól kapott fegyverekkel is csak a háború folytatásához, nem megfordításához kapott eszközöket.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »