Tüntetők elfoglalták a Columbia Egyetem főépületét, másutt a rendőrség lépett közbe

Tüntetők elfoglalták a Columbia Egyetem főépületét, másutt a rendőrség lépett közbe

Több száz tüntető foglalta el a Columbia Egyetem főépületét kedden hajnalban, ahol elbarikádozták magukat.

A palesztinpárti tüntetők, – akik saját magukat „a Columbia közösségének autonóm csoportjának” nevezik – éjszaka betörték az egyetem vezetőségének épülete, a Hamilton Hall bejáratát. Az ablakokból nagyméretű, „Intifáda”, azaz Izrael elleni palesztin felkelés, feliratú transzparenst függesztettek ki és palesztin zászlót tűztek ki.

A cselekedetet eszkalációnak nevezve azt közölték, hogy addig nem hajlandók távozni, amíg az egyetem vezetése nem teljesíti követelésüket, ami az Izraellel való kapcsolatok megszakítása, a pénzügyi átláthatóság, valamint a tiltakozók számára büntetlenség.

A történtek nyomán az egyetemi biztonsági személyzet szigorú beléptetési szabályokat léptetett életbe a Columbia Egyetem területének bejáratánál, ahova csak az ott lakó diákokat, és alkalmazottakat engedik be.

Hírdetés

A szintén keleti parton működő Yale Egyetemen kedden helyi idő szerint kora reggel a rendőrség körbekerítette a tüntetők sátortáborát, felszólította őket a távozásra, és közölte, hogy, aki nem teljesíti az utasítást, letartóztatásnak néz elébe.

A texasi Austinban a rendőrség könnygázt is használt a tiltakozók megállítására hétfőn, akik a Texasi Egyetem főépülete felé tartottak. Azt megelőzően a hatóság többeket őrizetbe vett, és próbálta eltávolítani a tüntetőket az egyetemi területről.

A Utahi Egyetemen hétfő éjszaka a rendőrség többeket őrizetbe vett, miután az egyetemi vezetés távozásra szólította fel őket.

Összesítések szerint az Egyesült Államok mintegy 200 intézményén indultak palesztinpárti tüntetések, és a vasárnapi statisztikák már 900 őrizetbe vételről szóltak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »