Vélhetően tálibok gyilkoltak meg egy rádióigazgatót és elraboltak egy újságírót

Vélhetően tálibok gyilkoltak meg egy rádióigazgatót és elraboltak egy újságírót

Vélhetően tálib fegyveresek meggyilkoltak egy afgán rádióigazgatót Kabulban és elraboltak egy újságírót az ország déli részén található Hilmend tartományban – tudatták helyi kormányzati tisztségviselők hétfőn.

Fegyveresek célzott támadás során vasárnap Kabulban lelőtték Tufan Omárit, a Paktia Gagradio igazgatóját, aki egyben a független médiát támogató egyik jogvédő csoport munkatársa is volt.

A szóban forgó szervezet vezetője, Mudzsíb Helvatgar elmondta:

Omari liberális volt és azért vették célba, mert függetlenként végezte munkáját. Kabuli tisztségviselők a tálibokat tették felelőssé a gyilkosságért.

Hírdetés

Hivatalos értesülések szerint szélsőséges csoportok a média legalább harminc munkatársát gyilkolták meg, sebesítették meg vagy ejtették túszul az idén Afganisztánban.

Az ország déli részén található Hilmend tartományban tálib fegyveresek túszul ejtettek egy helyi újságírót, Nematulláh Hematot. A férfit Laskargáhban található otthonából rabolták el vasárnap. A Hematot alkalmazó magán tévécsatorna vezetője elmondta:

fogalmuk sincs, hová vihették a férfit. 

A tálibok egyik szóvivője hangsúlyozta: nem tud sem a gyilkosságról, sem a túszul ejtett újságíróról.

Afgán hírszervezetek arra kérték Joe Biden amerikai elnököt és a washingtoni képviselőházat, biztosítsanak rendkívüli vízumot az afgán média munkatársainak és támogassák őket.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »