Végre: bevezeti a rendőrség a testkamerák használatát a sikeres tesztek után

Végre: bevezeti a rendőrség a testkamerák használatát a sikeres tesztek után

Pozitív tapasztalatokkal zárult a ruházatra rögzíthető testkamerák tesztelése, így a rendőrség tervezi azok használatát – erősítette meg az értesülést az Indexnek az Országos Rendőr-főkapitányság.

Az ORFK a lapnak küldött válaszában közölte: a Budapesti Rendőr-főkapitányság által „kísérleti jelleggel próbahasználat alá vett kép- és hangrögzítő eszközök tesztelésének eddigi eredménye, hogy a feladatát teljesítő hivatásos állomány szolgálati/gyakorló öltözetére felszerelhető kép és hang rögzítésére alkalmas testkamerák jelentős mértékben támogatják az egyes jogsértő cselekmények elkövetésének és a rendőri intézkedések dokumentálását, valós idejű kép- és hangfelvételek továbbítását, valamint a rendelkezésre álló felvételek tárgyi bizonyítási eszközként eljárási cselekményben történő felhasználási lehetőségét”.

Testkamerákat egyébként már régóta használnak a MÁV-nál, illetve a magyar börtönökben: a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságánál jelenleg 17 testkamera van szolgálatba állítva.

Régi jobbikos javaslat valósulhat meg

Hírdetés

Sas Zoltán, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője és rendvédelmi szakpolitikusa nemrég lapunknak adott interjújában elmondta, megháromszorozódott a rendőrök elleni támadások száma az elmúlt években. Sajnos idén már két rendőr is életét vesztette ilyen erőszakos támadások során, és többen megsérültek. A nemzetközi, és más területen de hazai gyakorlat azt mutatja (MÁV), hogy a testkamerának részben megelőző hatása van.

A Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke az Alfahírnek arról is beszélt, hogy a rendőrök helyzete különösen a déli határszakaszon dolgozóké egyre aggasztóbb. A rendvédelmi illetményalap, ami meghatározza a fizetésüket, 15 éve nem változott. A pótlékokok "adhatósága" mint kormányzati intézkedés nem oldja meg a problémákat. Ahhoz, hogy a rendőrség létszám helyzetén érdemben javítani lehessen sürgősen az illetményalap emelésére szükség van. Ez az intézkedés nem mellesleg nagy segítség lenne a tűzoltóknak is – fogalmazott. Hozzátette: ugyanígy fontos lenne a szolgálati nyugdíjrendszert újragondolni és bevezetni. A rendőrök jogait, az intézkedési normákat a felszerelést pedig kő keményen hozzá kell igazítani a jelenleg tapasztalható rendkívül erőszakos a rendőrökkel szemben kifejezetten támadó bűnözői magatartáshoz.

(Címlapkép: Czine László vezető jegyvizsgáló mutatja testkameráját a bemutató sajtótájékoztatón, a Keleti pályaudvaron 2019. augusztus 30-án. A vasúti menetjegyellenőröket ért támadások miatt szeptember 1-jétől 103 új testkamerát kapnak országszerte a MÁV-START Zrt. jegykezelői. MTI/Kovács Tamás)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »