Vatikáni könyv jelent meg Mindszenty bíboros peréről

Vatikáni könyv jelent meg Mindszenty bíboros peréről

A vatikáni Pápai Történettudományi Bizottság sorozatában jelent meg angol nyelven a The Trial of Cardinal József Mindszenty from the perspective of seventy years, vagyis Mindszenty József bíboros pere hetven év távlatából című tanulmánykötet a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, valamint a Bölcsészettudományi Kutatóközpont szerkesztésében.

A kiadvány nemzetközi viszonylatban tárgyalja az eseményeket, emellett különlegessége, hogy felekezetközi kitekintést is ad. Egy 2019-es nemzetközi konferencia anyagát mutatja be, mondta el a kötet egyik szerkesztője, Wirtné Diera Bernadett, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága történésze az InfoRádiónak.

„2019 februárjában volt a 70. évfordulója annak, hogy Mindszenty József hercegprímást elítélték. Ebből az alkalomból gondolta úgy a három szervező intézmény, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont és az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága, hogy szervez egy nemzetközi konferenciát. Ennek keretében tárgyaltuk hetven év távlatából – azzal a történeti tudással, ami azóta összegyűlt – Mindszenty József személyét, az ellene indított pert, illetve azoknak a kelet-közép-európai főpapoknak a sorsát, akik a kommunista előrenyomulásnak megálljt parancsoltak azzal a céllal, hogy az emberi jogokért, a szabadságért, a vallásszabadságért kiálljanak, és valamiképpen ezzel a kommunista előretörést megakadályozzák. Azt lehet elmondani, hogy a sorsuk gyakorlatilag kis különbségekkel vagy leheletnyi eltérésekkel, de mindegyiküknek a félreállítás és a különböző fokú megtorlás volt” – mondta Wirtné Diera Bernadett.

Régre nyúló tudományos együttműködés eredményeként a társszerkesztőnek, Bölcsészettudományi Kutatóközpont munkatársának, Fejérdy Andrásnak sikerült elérnie, hogy a Szentszéken működő történészeket tömörítő bizottság befogadja sorozatába a kötetet.

Fontos, hogy újra beszéljünk ezekről a hitvallókról, ezekről a mártírokról, akik 1945 után a keresztény helytállás megtestesítői voltak.”

A társszerkesztő hozzátette, hogy a korszak legszakavatottabb történészeit kérték fel arra, hogy tanulmányokban fejtsék ki a különböző témákat.

Hírdetés

„A kötetnek három nagy része van: az első a Mindszenty perrel szűk értelemben foglalkozik; a második a közép- és kelet-európai főpapok sorsával; a harmadik pedig – amiről azt gondolom, hogy picit kevesebb a történeti tudás – azoknak a főpapoknak a sorsát tárja a nagyközönség elé, akik Mindszentyn kívül ugyanazt a helytállást folytatták, csak mondjuk két, három, öt vagy tíz évvel később. Ebben a részben kapott helyet az is, hogy a protestáns főpásztorok felé, az evangélikus és a református egyház vezetői felé egy-egy pillantást vessünk, és így

Az angol nyelven megjelent könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül. Magyarországon közgyűjteményekben, közkönyvtárakban és az egyetemi könyvtárakban találhatják meg az érdeklődők.

A kötetek nagy részét Rómába viszik, hogy a vatikáni, illetve a nemzetközi tudományos közösség számára elérhetővé váljanak.

A Nemzeti Emlékezet Bizottságának kutatója, a kötet szerkesztője azonban hozzátette, hogy

Forrás: Infostart/InfoRádió

Fotó: Mindszenty Alapítvány

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »