Van, amit csak szakorvos írhat fel receptre

Van, amit csak szakorvos írhat fel receptre

Az embert gyakran érik kellemetlen meglepetések, bosszúságok, ha egészségügyi ellátásra szorul. Van, hogy nehezen, hónapokat várva jut el egy-egy szakrendelőbe, esetleg bizonyos ellátásért fizetni kell. A patikában is érheti nem várt meglepetés. Leginkább az, hogy hiányzik a szükséges gyógyszer. A minap receptet váltottunk ki a gyógyszertárban. Ekkor derült ki, hogy az egyik fajta orvosságot csak a szakorvos írhatja fel, a körzeti már nem. Eddig nem így volt, villant át az agyunkon és a dolog nyomába eredtünk.

Vannak bizonyos gyógyszerek, amelyeket a háziorvos már nem írhat fel, csak a szakorvos. Szerencsére a szakorvosok ezt többnyire úgy oldják, hogy ismétlődő receptet írnak, amely alapján egészen a legközelebbi kontrollig ki tudja váltani a beteg a gyógyszerét.

Hírdetés

A beteg a gyógyszertárban kap egy időpontot, hogy mikor mehet a következő adag gyógyszeréért. Alapjában véve tehát nem nehezednek meg a betegek mindennapjai. A telefonon keresztül való receptfelírás is jól működik. Természetesen a szakorvos bizonyos időközönként látni akarja a beteget, hogy megvizsgálja” – világosít fel dr. Csidey Fodor Ágnes háziorvos.

Jó pár hónapja érvényben van ez az új szabály és a doktornő elmondása szerint nem tapasztaltak különösebb nehézségeket. Minden beteg hozzájut a gyógyszerészhez. Habár az idős emberek nem szeretnek orvosokhoz járni, az ő érdeküket is szolgálja, ha állapotukat időnként ellenőrzi az adott szakorvos. Ilyenkor változhat akár még az adott gyógyszer adagolása is.

Ha tehát szakorvosnál járunk és ő gyógyszert ír fel nekünk, jusson az eszünkbe, ismétlődő receptre van szükségünk ahhoz, hogy a patikában bizonyos időközönként újra meg újra hozzájussunk orvosságunkhoz. Esetleg kérdezzünk rá, hogy az adott gyógyszert a háziorvos felírhatja-e.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »