Vámbérys Családi Szombat: Egy remek nap ragyogó időben – KÉPEKKEL

Vámbérys Családi Szombat: Egy remek nap ragyogó időben – KÉPEKKEL

A dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola udvarán szombaton már reggel hét órától mosolygó, jókedvű pedagógusok és szülők sürögtek-forogtak és rendezkedtek, hogy a kilencre meghirdetett családi nap időben elstartolhasson a gyermekek, szülők és nagyszülők legnagyobb örömére.

Kisgyerekes szülők esetében, gondolom, ismerős helyzet: szombat reggel egy órácska ráadással – ha nem is kellőképpen, de elfogadható módon – kompenzálni lehetne a munkás hétköznapok fáradalmait, amikor azok a gyerkőcök, akiket a munkanapokon alig lehet kirángatni az ágyból, hétvégén már hajnalban „kukorékolnak”, és a szülő azon gondolkodhat, hogyan előzze meg azt, hogy az örökmozgó csemeték legalább szombat délelőtt ne szedjék ízekre a lakást, ha ezt minden délután úgyis megteszik.

Ezeket a gondokat a Vámbéry Ármin Alapiskolában szerencsére nem ismerik, és nemcsak saját növendékeiknek illettve azok rokonságának, hanem bárki számára nyitva tartják az iskola udvarát, ahol természetesen ingyen egy remek napot tölthet el mindenki.

Kilenckor ugyanis a légvár már nemcsak hogy állt, hanem használatra készen várta a legkisebbeket, és aki korábban jött, jobban járt, ugyanis tíz óra után már kisebb „közlekedési dugók” alakultak ki az ugrálóvár környékén. Aki nem reggelizett, már a nyitáskor klasszikus ételek, édes és sós sütemények közül válogathatott, de jobbnál jobb koktélokkal is hűsíthették magukat a szomjazók, az egészségtudatosság jegyében pedig remekbe szabott és ízletes gyümölcspoharak várták az érdeklődőket.

A sok finomságot a szülők készítették. A különböző kézműves foglalkozásoktól kezdve, amelyeket az alsó tagozatos tanító néni vezettek, számos sporttevékenység lehetőségét, továbbá kreatív programokat és versenyeket kínált a rendezvény. A gyermek Spartan Race akadálypályájáját a szentmihályfai önkéntes tűzoltók állították össze. Ennek teljesítése után a tűzoltók segítségével a gyermekek jópofa mókaként vízsugárral vadászhatták le a sörpadra helyezett műanyag bójákat.

Hírdetés

Két pályán hatalmas floorball csaták zajlottak, volt foci és tizenegyesrúgó-verseny, a legkisebbek számára pedig a futópályán ügyességi versenyeket rendeztek, de az iskola játszótere is rendelkezésre állt. A kis színpadon kulturális programok is zajlottak és folyamatosan akadt új látnivaló, amelyről a hangosbemondó rendszeresen tájékoztatta a közönséget, így unatkozni aztán végkép nem lehetett. Nem maradhatott el a gyerekek körében nagy sikerű hab party sem, és a Safe Security egyik bevetési osztaga egy bemutatóra érkezett, s így bárki számára megtekinthető volt egy igazi őrző-védő gépkocsi. Az egészségsarokban ingyenes vérnyomásmérésre is lehetőség volt, de szimuláló eszközökkel az újraéletsztés is kipróbálható volt. Minden sátornál tallérokkal lehetett fizetni (egy tallért egy euróért lehetett megvásárolni), és húsz tallérból már egy négyszemélyes család úgy lakhatott jól, hogy még 2-2 zsákbamacska csomagra is futotta. Ezek a csomagok nagy népszerűségnek örvendtek, és csupán egy tallér ellenében nem kevés meglepetést rejtettek. A tallérokból befolyt pénzösszegből az iskola szülői szövetségét támogatták.

Masszi János igazgató kiemelte, hogy a szülői szövetség vezetői és aktív csapata, továbbá az iskola pedagógusai segítsége nélkül nem jöhetett volna létre ez a nagyszabású rendezvény, amelyre hagyományosan már 1500 körüli érdeklődő látogat ki a nap folyamán.

Ez a délelőtt nem arról szól, amiről például a szülői bál, hanem a közös időtöltésről, a nemes, tartalmas programokról, egy kellemes, együtt eltöltött hétvégi napról”,

hangsúlyozta az igazgató.

Koráb Krisztina, a Vámbéry Ármin Alapiskola mellett működő Szülői Szövetség elnöke fontosnak tartotta elmondani, hogy itt egy nagyon jó, összetartó szülői csapat tevékenykedik. Ezt az igazgató is megerősítette, mivel szerinte példaértékű a szövetség és az iskola kapcsolata, ami számos rendezvényre vetíthető vissza, mert nincs olyan esemény az iskolában, amelyet a szülők nélkül szerveznének meg.

A családi szombat csapatát alkotó pedagógusok és szülők zöld egyenpólója nemcsak a megkülönböztetésre szolgált, hanem ezzel demonstrálták az iskola környezettudatosságát is, tudtuk meg az igazgatótól, aki elmesélte, hogy a rendezvény lassan a 20. „születésnapjához” közeledik, de amikor elkezdték, még rendszerint május 8-án tartották. Egyszer olyan is előfordult, hogy rossz idő várta a vendégeket, de akkor is feltalálták magukat, ugyanis a standokkal, mindennel együtt bevonultak az iskola épületébe és egy hasonlóan jó akció zajlott. Azt is elmondta az igazgató, hogy ami egyetlenegy akció során sem maradhat el, az az iskola „csatakiáltása”. Azért, hogy a jövőben is ilyen kiváló rendezvényeknek adjon otthont az iskola, mi is ezzel a két szóval buzdítjuk az intézményt: Hajrá, Vámbéry!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »