Heves monszuneső okozott fölcsuszamlásokat és árvizeket Nepálban – sokan meghaltak

Nepálban 59 ember meghalt, további 36 megsérült, 44 pedig eltűnt a helyi idő szerint péntek este óta folyamatosan lezúduló heves monszunesők következtében, amelyek kétszáz helyen okoztak árvizeket és földcsuszamlásokat – jelentette szombaton a nepáli rendőrség.

A helyi lakosok beszámolói szerint a fővárost, Katmandut átszelő folyók is kiléptek a medrükből, elöntve az utcákat és házakat; a legtöbb halálesetet a fővárost körülvevő völgyből jelentették, ahol mintegy négymillió ember él.

A rendőrség tájékoztatása szerint a több mint 20 ezer rendőr, valamint motorcsónakok és helikopterek bevonásával megkezdődött életmentés jelenleg is folyamatban van, eddig 1252 embert sikerült élve megmenteni az ország különböző részein. Hozzátették, hogy az árvizek szinte valamennyi, a fővárost a vidékkel összekötő autóút közlekedését is teljesen megbénították, életveszélyes helyzetbe hozva az ott közlekedő autósokat. A fővárosból induló több mint 150 belföldi repülőjáratot már péntek esetétől kezdve törölni kellett.

Hírdetés

A meteorológiai jelentések szerint az ország különböző részeire 50-200 milliméter eső hullott le. A hatóságok a mentés közben arra figyelmeztették a lakosságot, hogy vasárnapig további esőkre és a folyók vízszintemelkedésére kell számítani.

A hatóságok azt is közölték, hogy a június közepén elkezdődött és várhatóan szeptember végéig tartó monszunidőszakban lezúdult esők okozta földcsuszamlások eddig 254 ember halálát és további 65 sérülését okozták a Himalája területén fekvő ázsiai országban.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »