Hogyan lehet jól segíteni? – Rázós kérdések a Nemzeti Múzeumban a KATTÁRS-on

Hogyan lehet jól segíteni? – Rázós kérdések a Nemzeti Múzeumban a KATTÁRS-on

A Katolikus Társadalmi Napok második napján, szeptember 28-án délután a Rázós kérdések beszélgetéssorozat harmadik alkalmán a Nemzeti Múzeum Dísztermében Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász igazgatóhelyettese kérdezte Boros Juliannát, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusát, a Karitász munkatársát és Vecsei Miklóst, a Máltai Szeretetszolgálat alelnökét, felzárkóztatásügyi miniszteri biztost.

A beszélgetést résztvevőként követte Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója és Szőke Péter, a magyarországi Sant’Egidio közösség vezetője.

Az etnikai sokszínűség témájától indult a beszélgetés, melyen a későbbiekben a hátrányos helyzetű települések számos problémája, kihívások és tapasztalatok egyaránt szóba kerültek, illetve a „jól segítés” kérdései és módjai.

Az etnikai sokszínűségről a moderátor először Boros Juliannát kérdezte, aki személyes történetéből osztott meg részleteket. Elmondta: Tolna megyei, romungró cigány családban született, ahol csak magyarul beszéltek, és iskoláskorában döbbent rá, milyen sokfélék a cigányok: több nyelvet beszélnek, több csoporthoz tartoznak. Számára pozitív élmény volt ezzel a sokszínűséggel találkozni; ennek hatására kezdett utánakérdezni saját családjában az identitással kapcsolatos témáknak. 21 évesen aztán hazavitte szüleinek bemutatni beás cigány származású férjét, és szülei csodálkoztak, olyan ritka volt a vegyes házasság. Sokféle kulturális jegy, eltérő szokások jellemzik a cigányságot, emiatt az ő házasságuk is egyféle kulturális utazás lett.

Vecsei Miklós az etnikai jelzőt elhagyva magáról a sokszínűségről beszélt, szintén egy személyes emléket is megosztva zugligeti fiatalkoráról, ahol nagyon aktív élet folyt a plébánián. Pál Feri a hittanostársa volt, és vastüdős betegekhez járt segíteni, ahova őt is elhívta. Első alkalommal be sem tudott lépni a szobába… És ettől a ponttól eljutott odáig, hogy egyik focirajongó vastüdős barátját levitte „focizni” – addigra szavak nélkül is megtanulta érteni, hogy a másik mit szeretne.

Boros Julianna hangsúlyozta: el kell hinnünk, hogy képesek vagyunk valamire – de ehhez kellenek támogató személyek a családban, vagy egy pedagógus, egy szociális munkás. Családjából elsőként szerzett középfokú, majd felsőfokú végzettséget, és érezte, tudta, hogy most neki kell segítenie a többieknek; ha kihívással szembesült, akkor ez a tudat mindig erőt adott neki a továbblépéshez.

Vecsei Miklós visszatért még a sokszínűség kérdésére, amit ő csak pozitívan tud értékelni, legfeljebb az fordulhat elő, hogy rosszul használjuk. Ezt követően az általa kitalált terminust, a „jóléti erkélyt” említette meg, „amelyen most már Juli is ott ül”; és egészében véve a szociálpolitika olyan embereken múlik, akik ezen a bizonyos erkélyen ülnek. „Hogy tudsz úgy élni, hogy a másik kevesebbet kapott?”  idézte fel Simone Weil szavait. A kulcs abban lehet, hogy a jóléti erkélyt hogyan használjuk – ez a jelenlévők hivatása is.

Hivatása, ajándéka, kötelessége  tette hozzá Zagyva Richárd, majd Boros Juliannához fordult a kérdéssel: hogyan éli meg, hogy a településeken, telepeken és a jóléti erkélyen is jelen van. A romológus elmondta, amikor az erkélyen” beszélgetnek arról, hogy mit lehetne tenni, kiviláglik a gondolkodásbeli különbség, de a közös cselekvés mindig nagyon pozitív. Amikor hazamegy, akkor pedig nagyon átérzi a számára is ismerős helyzeteket; a szegénység világa és a jóléti erkély között kell hídnak lennie.

Felmerült a kérdés, mi történik, ha kilépünk az erkélyről, mert segíteni akarunk  mi vár minket a helyszínen? „Bármi”  szögezte le Vecsei Miklós. Ő maga egy ponton megkérte két, telepről származó barátját, hogy segítsenek, tolmácsoljanak neki, hogy jobban értse ezt a világot.

Nem is feltétlenül a szegénység a gond, hanem a nyomorúság, az az állapot, amikor eltűnik a jövőkép. Ilyen az a hajléktalan ember, aki koldul, de csak addig, amíg össze nem jön az a mintegy 300 forint, amiből tud venni egy kisfröccsöt  eddig tart a jövőképe. Vecsei Miklós rámutatott: amíg hidakra van szükség, addig nem csináltunk mindent jól  az azt jelenti, hogy még ott vannak az árkok.

Szóba került a szóhasználat kérdése: a cigány vagy a roma szót illik-e használni. Boros Julianna beszélt a hallgatóságnak arról az 1971-es nemzetközi találkozóról, amikor a cigány szervezetek képviselői megállapodtak a roma szó használatában. Azonban a magyarországi cigány csoportok esetében más a helyzet, mert a roma szó az egyik cigány csoporthoz kötődik, ezért a hazai cigányok a cigány szót preferálják. Biztatott rá, merjük megkérdezni a másiktól, neki mi a jobb. A gond nem a cigány szóval van, hanem az esetenként mellétett jelzőkkel és a kontextussal. Vecsei Miklós kiegészítette mindezt azzal, hogy vidéken nem is nagyon értik az emberek a roma szót.

Hírdetés

A hátrányos helyzetű településekkel kapcsolatban elmondta: első reakciónk mindig az, hogy ha valami nincs, azt pótoljuk, de ebben az esetben sem kell mindent megcsinálni a másik helyett, mint ahogy az „okostojás” viselkedés, a folytonos tanítás is tévút. Ezzel együtt sokszor találkozhatunk olyan helyzetekkel, melyekben tehetetlennek érezzük magunkat, amelyekre nincs a szociálpolitikának jó válasza.

A személyes példák sokat segíthetnek, ha minél több olyan embert látnak, akit szeretnek és aki más utat mutat meg. Boros Julianna elmesélt egy esetet, amikor körégyűltek a telepen a nők, mert még soha nem láttak tanár cigányasszonyt.

Zagyva Richárd a sokat emlegetett első ezer napról kérdezte Vecsei Miklóst, a gyermekek életének kiemelt fontosságú első három évéről, amely a Máltai Szeretetszolgálat tevékenységének a fókusza. 178 településsel foglalkoznak, melyek középpontjává válik az általuk működtetett Jelenlét pont: „szuperszónikus”, befogadást sugárzó házak, melyeknek kiemelt része a gyerekszoba. Példaként említette, hogy a cigány családokban az egyéves gyerekek is mindig karban vannak, amíg nem tanulnak meg járni  egyszerűen azért, mert nem olyanok a körülmények, hogy le lehessen tenni őket. Így viszont kimarad a mászás fázisa, ami felnőttkorig érzékelhető hátrányt okoz. A Jelenlét pontokon erre is lehetőséget teremtenek.

„Mid van, amit nem kaptál?”  olvashattuk volna Vecsei Miklós szokásos „fellépő pólóján”, ha most is azt viselte volna. Egy olyan mondat, amelyről esszét kellene íratni az iskolákban  egyszer mindenkinek jó, ha végiggondolja.

Boros Julianna kiemelte a közösségi élet szerepét, ami gyerekkorában még megvolt, és most vissza szeretné hozni: fontos lenne, hogy az emberek felismerjék, nincsenek egyedül, ebben viszont segíteni kell a helyi lakosságot, időnként régi családi konfliktusokat elsimítva ennek érdekében.

A felzárkóztatásért végzett munkájuk során igyekeznek prémium termékekkel is megjelenni, „villogni”  említette meg Vecsei Miklós , több helyen elsőként működtetnek közösségi naperőművet, telemedicinát. Fontos kéréssel fordult a jelenlévőkhöz: hogy jól segítsenek. Mint elmondta, olyanban kell a segítség, amit ők maguk nem tudnak megcsinálni; kisközösségek, családok kapcsolódhatnának a karitatív szervezetekhez, segíthetnének nekik jól segíteni.

A hátralévő időben a közönség soraiból érkeztek izgalmas kérdések, így szóba került például a magyarországi cigányok kettős identitása (cigány és magyar egyszerre), illetve az oktatásbeli lehetőségek: hogyan lehetne a jól segítést átadni a középiskolásoknak?

Zagyva Richárd is beszélt arról, hogy sokszor a felajánlók meghatározzák, hogy a szervezetnek mit kell elfogadnia; előfordul, hogy felajánlanak nekik egy fenyőfát, majd a végére kiderül, hogy a fát villanyvezetékek közül kellene kiszabadítaniuk. Viszont a diákok számára már beindítottak egy Karitász Junior kezdeményezést, ennek az érzékenyítés és a jól segíteni tanítás is a célja.

Boros Julianna pozitív példával csatlakozott a válaszhoz: egy évig online mentorálták budapesti középiskolások a telepi gyerekeket. Amely tárgyakból korrepetálták őket, azokban mérhetően javult a tanulmányi eredmény, a közös ügy inspirálóan hatott, mindkét félnek sokat adott ez az időszak.

Ehhez egy elkötelezett pedagógusra van szükség az adott iskolában  mutatott rá Vecsei Miklós, hozzátéve, nem is annyira a segítést kell a fókuszba állítani, hanem az együttműködést.

Végül érintették a hit és vallás szerepét is a társadalmi integrációban; a Máltai Szeretetszolgálat, csakúgy, mint a Katolikus Karitász, keresztény szervezet, nem fakultatív, hogy milyen értékeket képviselnek  magyarázta szervezet alelnöke. Azt nagyjából le lehet szögezni, hogy minden cigány ember hívő. A településeken, ahol jelen vannak, elsősorban a kisegyházak és a szekták erősek; az ökumené és a közös ünneplés a megfelelő út.

Fotó: Prófusz Ádám

Verestói Nárcisz/Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »