Változnak az emberek

Alapvetően nem hiszek a gyors jellem- és véleményváltozásban. Ez csak vallásosság terén szokott igaz lenni, sőt még ott is sokszor hamisnak bizonyul utólag. Talán még valamilyen nagyon érzelmileg töltött esemény is lehet alapja nagyon gyors változásnak. Már mondtam, nagyjából 11 éves koromig a szőke lányokat kedveltem, aztán beleszerettem Szűcs Juditba, s onnantól – máig – a sötéthajú lányokat szeretem.

De amikor nincs erős érzelmi motívum, ritka az igazi és hirtelen változás. A világnézet, a politikai álláspont pedig ilyen: a hirtelen változás jellemzően nem igaz. Én legalábbis nem ismerek senkit, aki hirtelen megváltozott volna, s ez igaz változás lenne.

Az igazi változáshoz gondolkodás kell ugyanis, ehhez pedig idő kell. Mondjuk Orbánéknak 15 év kellett a nyugatpártiságból eljutni a nyugatszkepicizmusig, a liberalizmustól a populizmusig. Az viszont komolytalan volt, amikor az MSZMP hirtelen egy délután alatt 1989-ben kommunistából szocdem lett – valójában egyik sem voltak soha, se korábban nem voltak komcsik, se aztán szocdemek.

Én mindig örülök az igaz pozitív változásnak.

Amikor 2015-2017 között a Coca-Colánál dolgoztam, volt egy érdekes kollégám. A Coca-Cola teljes ügyfélközpontja Kelet-Európára ugyanis Szófiában van. A kolléga bolgár volt és nálam egy nemzedékkel fiatalabb, ezért is szokatlan volt érdeklődése a világ dolgai iránt. Valahogy megtaláltuk egymást, sokszor együtt utaztunk tömegközlekedésen munka után, mindig átlag 20-25 percet beszélgetve.

Gyakorlatilag semmiben sem értettünk együtt. Ő protestáns hívő volt (ez eleve sajátos dolog Bulgáriában), plusz lelkes liberális, szinte már libertariánus. Tuajdonképpen az egyetlen közéleti téma, melyeben hasonló volt a véleményünk a homokos kérdés volt: kálvinista hívőként elítélte a homoklobbit.

A srác a bolgár elithez tartozott származásilag. Vidéki volt, de amikor elment Szófiába egyetemre, nem kellett lakást bérelnie, a szülei vettek neki egy lakást Szófiában. Aztán egyetem után elment Londonba tanulni PhD-képzésre, maga a képzés ingyen ment, ösztöndíja volt, de maga a Londonban élés képessége munka nélkül is már jelzi az anyagi helyzetet.

Hírdetés

Valószínűleg az volt neki a legérdekesebb bennem, hogy okosnak tartott, miközben rácsodálkozott, mennyire másképp látom ugyanazt, amit ő. Én meg részemről kedevelem a velem nem egyetértő, de értelmes emberek társaságát.

Aztán 2017 után semmi kapcsolatom nem maradt vele. Csak követtem a Facebookon – nálam a Facebook úgy van beállítva, hogy ki van iktatva a Facebook eredeti algoritmusa, így időrendben minden ismerős aktivitását látom, viszont csak őket, oldalakat és reklámokat nem látok soha.

S hát adta a tipikus liberális értelmiségit. Azon persze sajnálkoztam, amikor buta liberális mémeket osztott meg, ezek közül a legbutább talán az „A szocialistákkal az a baj, hogy előbb-utóbb mindig kifogynak a mások pénzéből.” – Margaret Thatcher nagy mondása, persze teljesen hamis és demagóg, de rendkívül népszerű, Magyarországon is imádják ezt sokan, sajnos a fideszes tábor nagy része is. Ez még a régi Fidesz öröksége: liberális álérvekkel hadakozni a baloldal ellen.

Aztán a haver elhallgatott. Hirtelen semmi jó 3 éven keresztül.

A tavalyi év végén ismét aktív lett. Először azt hittem, ez valami tévedés. De nem, folyamatosan jött a szöveg.

A srác mindent másképp lát már. A londoni PhD, meg a szakmai gyakorlat az amerikai óriáscégnél tényleg hasznos volt. Mint annak idején francia ismerősöm, aklnek 1 év kubai tartózkodás elég volt, hogy lelkes kommunistából meggyőződéses antikommunista legyen.

Egyik múltkori posztján tíz percet röhögtem. Lefordítom:

Hogyan légy progresszív liberális – 12 pont:– Növessz Trockij-szakállt, kösd kontyba szivárványszínűre festett hajad.– Fogyassz kizárólag öko-bio-vegán ételeket, pl, kinoát rukkolával.– Rendszeresen jógázz egy neves zen mesternél. – Járj munkába elektromos rollerrel.– Légy csoportvezető egy kólcenterben, miután kinyaltad főnökeid seggét. Légy erre az eredményre rendkívül büszke.– Használj feleslegesen angol szavakat, pl. “holnap” helyett mondd azt, hogy “tomorrow”. – Tegyél ukrán zászlót a Facebook-profilképedre. Tüntess a meghalt ukrán gyerekekért, a szír és iraki gyerekeket viszont mondd sajnálatos, de elkerülhetetlen járulékos veszteségnek.– Készíts listád ellenségeidről, s nevezd őket orosz trolloknak. Folyamatosan jelentsd fel őket a Facebookon.– Ha bárki nem ért egyet veled, mondd azt 5G-összeesküvéshívőnek, laposföldesnek, gyíkember- és chemtrail-hívőnek, fasisztának, kommunistának, s Putyin szentpétervári bérkommentelőjének. – Üvölts a lehető legtöbbet az oroszok és a kínaiak ellen, ezzel bizonyítod, hogy demokrata vagy.– Végy részt melegfelvonuláson, akkor is, ha nem vagy meleg. – Aki nem ért egyet a genderizmussal, az rasszista és náci és szexista. Találj ki legalább egy új gendert!


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »