Hat bérletet hirdetnek meg az új évadra a Nemzeti Filharmonikusok

Hat bérletet hirdetnek meg az új évadra a Nemzeti Filharmonikusok

Meghirdette a Vidd tovább a dallamot mottójú 2024/2025-ös évadját a Nemzeti Filharmonikusok. Az új évad koncertjei a korábbi évekhez hasonlóan bejárják a hangversenyrepertoár valamennyi fejezetét: nagy oratikus alkotásokat, szimfonikus zenekari opusokat, szimfóniát és divertimentót, szvitet, versenyműveket és operákat is megszólaltat majd a zenekar.

Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főigazgatója az évad programjait ismertetve emlékeztett arra, hogy tavaly áprilisban a Nemzeti Filmharmonikus Zenekar fennállásának 100. évfordulóját ünnepelte, amelynek alkalmából ünnepi koncertet adott a Müpában.

Felidézte, hogy az ünnepi év keretében európai turnéra indult a zenekar, valamint száz magyarországi helyszínen ingyenes kamara koncertet adtak. Tájékoztatása szerint a Nemzeti Filharmonikusok koncertjeit az évad során több mint húszezer néző látogatta.

Vashegyi György főzeneigazgató ismertetése szerint a 2024/2025-ös évadban három operaprodukciót kínálnak: november 6-án debütál Magyarországon Bellini A kalóz című műve, jövő év február 12-én pedig Thomas Psyché, valamint május 15-én Puccini Turandot című operáját hallhatja a közönség.

A Psyché koncertszerű operaelőadás egyszersmind a mű magyarországi bemutatója is lesz a Nemzeti Filharmonikusok és a Palazzetto Bru Zane koprodukciójában. A koncerthez lemezfelvétel csatlakozik a „Francia opera” sorozat részeként, a Bru Zane Label kiadásában.

A Kocsis bérlet három hangversenyt kínál: november 24-én Brahms, Strauss és Berlioz művel hangzanak el Lawrence Foster vezényletével, majd március 2-án Wagner-Chausson-Bartók művek csendülnek fel Marlis Petersen előadásában. Március 27-én Dohnányi, Bartók és Beethoven műveket hallhat a közönség Jean-Efflam Bavouzet zongora kíséretével – tette hozzá.

Hírdetés

Vashegyi György kiemelte még egyebek mellett a Ferencsik bérletet, amelynek öt koncertjén Haydn és Mozart mellett ebben az évadban a korszak ritkábban játszott szerzői szerepelnek, köztük Asioli és Viotti, Cherubini, Rigel és Gossec, Humel és Krommer művei. A bérlet harmadik hangversenyén, január 20-án Mozart B-dúr szerenádja mellett olyan művek szólalnak meg, mint Massenet A szűz (Le Vierge) című oratóriumának egy zenekari tétele, A Szűz utolsó álma, és Schönberg Megdicsőült éj című opusának vonószenekari változata.

A főzeneigazgató a bérleten kívüli koncertekről szólva kiemelte a hagyományos évadnyitó hangversenyt, amely idén szeptember 25-én lesz a Müpában, emellett elmondta, hogy decemberben mutatják be a skót kortárs zeneszerző, James MacMilla 2021-ben keletkezett Karácsonyi oratóriumát a zeneszerző vezényletével.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy jövőre lesz a Müpa 20 éves, és azóta tart az együttműködés a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral. Mint mondta, az évfordulóra a zenekarral több közös programmal készülnek. Kiemelte a Liszt ünnep nyitó hangversenyét október 8-án, amit Brüsszelben és Amszterdamban is láthat majd a közönség.

A Nemzeti Énekkar részben a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral együttműködve, oratorikus alkotások közös előadására felkészülve végzi művészi munkáját, részben a zenekartól függetlenül hoz létre önálló produkciókat. A 2024/2025-ös évad Pászti bérlete mindkét modellre kínál példát – olvasható a helyszínen kiosztott közleményben.

Somos Csaba, Nemzeti Énekkar karigazgatója elmondta, hogy a Pesti Vigadó dísztermében november 9-én Ima és fohász címmel kizárólag cappella kompozíciók szólalnak meg: zsoltárok és más vallásos szövegek megzenésítései olyan szerzők műhelyéből, mint Heinrich Schütz, Andreas Hammerschmidt, Johann Michael Bach, Schubert vagy Rachmaninov.

A Pászti bérlet két további hangversenyén Haydn A teremtés című oratóriumát adják elő Vashegyi György vezényletével, világklasszis külföldi énekesek közreműködésével, április 10-én pedig egy estén két francia különlegességet ismerhet meg a közönség Somos Csaba vezényletével: Maurice Duruflé Requiemjét és Debussy Szent Sebestyén vértanúsága című kísérőzenéjét – ismertette Somos Csaba.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »