Változnak a korkedvezményes nyugdíj feltételei?

Változnak a korkedvezményes nyugdíj feltételei?

Továbbra is élénk, bár kisebb mértékű érdeklődés tapasztalható a korkedvezményes nyugdíj igénylésének lehetősége iránt, ami az illetékes minisztérium figyelmét sem kerülte el. „A korkedvezményes nyugdíjba vonulás lehetősége iránt főként tavaly év végén volt nagy érdeklődés, amikor változtak a feltételek“ – közölte hétfőn Erik Tomáš munka-, szociális és családügyi miniszter. Az érintettek ugyanis ki akarták használni a kétszeres valorizációt.

Mint hozzátette, véleménye szerint a helyzet az év elején normalizálódott, de idén év végén még egy jelentősebb hullámmal számolnak. Ezt az újonnan megítélt nyugdíjak idei 14,5%-os valorizációja indokolja.

„Mivel a helyzet normalizálódott, van idő a megoldás keresésére, nem kell sietnünk, de mindenképp megegyezésre törekszünk majd a koalíción belül“ – tette hozzá Tomáš.

Hírdetés

Az idei év elejétől az is kérheti korkedvezményes nyugdíjaztatását, aki 40 évet ledolgozott, ezzel bővült a nyugdíjba vonulás lehetősége, illetve a nyugdíjba vonulók száma. Eddig ugyanis a korkedvezményes nyugdíj feltétele volt, hogy a kérelmezőnek már csak két éve legyen hátra a nyugdíjkorhatár eléréséig. Mindkét esetben azonban a megítélt korkedvezményes nyugdíjjárulék összegének meg kell haladnia a létminimum 1,6-szorosát, ami jelenleg 430,30 euró.

Az első esetben a korkedvezményes nyugdíj összegének a nyugdíjkorhatár betöltése előtti folyósítása minden megkezdett 30 napja után 0,3 százalékkal csökken az öregségi nyugdíj majdani összege. Azonban ha az érintett nem rendelkezik 40 ledolgozott évvel, a teljes nyugdíj összege jelentősebben, 0,5 százalékkal csökken a korkedvezményes nyugdíj összegének a nyugdíjkorhatár betöltése előtti folyósítása minden megkezdett 30 napja után, egészen a nyugdíjkorhatár betöltéséig.

Így 365 nap alatt a nyugdíj összege 6,5%-kal csökken. Ebben az esetben további feltétel, hogy a kérelmezőnek nyugdíjkorhatár betöltéséig mindössze két éve lehet hátra.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »