Választási, politikai szövetség születhet

Választási, politikai szövetség születhet

Ma dönt a koalíció a választások menetrendjéről – erősítette meg tegnap Marcel Ciolacu kormányfő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. A politikus egyik járható útnak azt tartja, ha a PSD és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) választási vagy politikai szövetségre lép.

A parlamentben nyilatkozó miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, azt szeretné, hogy Nicolae Ciucă PNL-elnökkel közösen hozzák meg a Románia jövője és stabilitása szempontjából legjobb döntést. Kijelentette, a vita nem a tisztségek körül folyik, hanem a két párt programját kell összhangba hozni, hogy felül tudjanak kerekedni az országban megjelent szélsőséges irányzatokon. „Egyik megoldás egy választási vagy politikai szövetség lenne, amely biztosíthatja Románia stabilitását” – fogalmazott. Hozzátette, az egyeztetések eredményét ma hozzák nyilvánosságra. Ciolacu úgy vélekedett, nagyon kevéssé valószínű, hogy a parlamenti és az államelnök-választásokat összevonnák.

Hírdetés

Ciolacu arról is beszélt tegnap, hogy tétjük miatt az európai parlamenti választások egész Európa számára fontosak. „Én egy szabad Romániában, egy szabad Európában akarok élni, nem akarom, hogy kihívóink hirtelen börtönökben haljanak meg vagy megmérgezzék őket, nem akarom, hogy Románia Oroszország vazallusa legyen” – magyarázta beszédében a miniszterelnök.

A kormányfő ugyanakkor kitért arra, hogy a választások után megalakuló Európai Parlamentnek és Európai Bizottságnak más prioritásai lesznek, mint öt évvel ezelőtt. Az új kihívások között említette az egész télen át Európa-szerte tüntető gazdák és a fuvarozók problémáit, amelyeket szerinte az egymásra tevődő válságok okoztak. Ugyanakkor meggyőződését fejezte ki, hogy az EU döntéshozóinak sikerül majd az új kihívásokhoz igazítani prioritásaikat.

Marcel Ciolacu miniszterelnök bejelentésére reagálva Dacian Cioloş európai parlamenti képviselő tegnap úgy nyilatkozott a kormánypártok esetleges szövetségéről, hogy az egy „tekin­télyelvű” rendszer kezdetét jelenti. Közleményében kifejtette, a tekintélyelvű rendszerek akkor alakulnak ki, amikor a hatalmon lévők a „nép nevében” cselekednek, és azt hiszik, hogy ők tudják a legjobban, mi a választók akarata. A volt kormányfő ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a kormánypártok hatalmuk megszilárdítására kitalált „politikai zsonglőrködései” az idei választásokon az urnáknál meghiúsíthatók, mert a szavazókból ellenszenvet vált ki egy teljhatalmú pártállam kialakulása.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »