Választási felmérés: Erősödik az AfD baloldali konkurenciája Németországban

Választási felmérés: Erősödik az AfD baloldali konkurenciája Németországban

Nyitókép: SITA

Sahra Wagenknecht új pártja 14 százalékot szerezne a választásokon, derül ki a Németországban végzett friss felmérésből, melyet az INSA intézett végzett a Bild napilap számára.

A közvéleménykutatás szerint a választásokat a CDU/CSU nyerné 27 százalékkal, a második helyen 18 százalékkal az AfD végezne. A dobogó harmadik fokára megegyező eredménnyel az SPD és Wagenknecht új pártja, az Aliancia állhatna 14 százalékkal. A Zöldek csak az ötödik helyet szeretnék meg 12 százalékkal. A többi párt nem lépné át a választási küszöböt.

A felmérés azt mutatja, hogy Wagenknecht pártjának megérkezésével komoly csökkenés látható az AfD népszerűségében, mely a korábbi felméréseken 25 százalék körül szerepelt. A jobboldali AdD-nek így balról konkurál a szintén rendszerellenes Aliancia.

Hírdetés

Wagenknecht kilenc képviselőjével októberben hagyta ott a Baloldalt (Die Linke) és új párt alapításába fogott. Ennek az Aliancia (BSW) nevet adta. Elemzők szerint az új baloldali pártban sikeresen ötvözi a balos gazdaságpolitikát és migrációval kapcsolatos restriktív álláspontot.

Ugyenebből a felmérésből következik az is, hogy csökken a jelenlegi „jelzőlámpa” koalíció támogatottság. Olaf Scholz kancellár kormányával a válaszadók 76 százalék elégedetlen, miközben csak minden hatodik megkérdezett, 17 százalék elégedett a jelenlegi vezetéssel.

Ez a legrosszabb eredménye Olaf Scholznak (SPD) 2021 decemberi kormányra lépése óta.

Štandard.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »