Moszkva és Minszk megint illegális menekülteket irányít az EU-ba

Moszkva és Minszk megint illegális menekülteket irányít az EU-ba

Német lapok egybehangzó információi szerint Oroszország és Belarusz ismét fokozza erőfeszítéseit, hogy a szegény régiókból menekülteket csempésszenek országaikon keresztül az Európai Unióba. Lengyelország eközben tovább erősíti keleti határainak védelmét.

A német szövetségi rendőrség statisztikái szerint 2024 januárjában és februárjában az e két országból jövő migráció meredeken csökkent, mindkét hónapban kevesebb mint 30 regisztráció történt. Márciusban azonban már 412, áprilisban 670, május közepéig pedig 416 esetet regisztráltak – erről számol be a Süddeutsche Zeitung, valamint a közszolgálati WDR és NDR. A lengyel határrendészet az elmúlt hetekben szintén a Belaruszból érkezők számának növekedését észlelte. Biztonsági körökben ismét „hibrid hadviselésről” beszélnek.

Bár a nyár elején általában megnő a különböző menekülési útvonalakon érkező illegális migránsok száma, a hatóságok rendszert látnak a mostani fejlemény mögött, mivel a Moszkván és Minszken átvezető útvonal növekedése aligha lehetséges az adott kormányok beavatkozása nélkül. A német lapok szerint az útvonalukat igazolni tudó menekültek fele rendelkezik a hazájában kiadott orosz vízummal.

Hírdetés

Oroszország a jelek szerint készségesen ad belépési vízumokat egyes országokban, hogy odavonzza a migránsokat. Ezek többnyire Moszkvába vagy Szentpétervárra repülnek, ahonnan Belaruszba utaznak tovább, onnan pedig biztonsági források szerint megpróbálnak bejutni az EU-ba. Lengyelország és Litvánia is kerítést emelt a Belarusszal közös határai mentén, hogy megpróbálja csökkenteni az illegális határátlépők számát. A lengyel határőrség szerint a belarusz határőrök segítenek a migránsoknak illegálisan, a hivatalos ellenőrzőpontoktól távol átjutni az országba.

Donald Tusk miniszterelnök épp a napokban nyilatkozott arról, hogy Belarusz szerinte el akarja árasztani bevándorlókkal a lengyel határt, hogy így próbáljon meg zavart kelteni az országban. A kormányfő ezért bejelentette, hogy modern elektronikai eszközökkel erősítik meg a határon lévő kerítést.

Władysław Kosiniak-Kamysz miniszterelnök-helyettes szerdán bejelentette, hogy Lengyelország tovább erősíti védelmi képességeit keleti határai mentén. Mint elmondta, a stratégiai terv „része annak a szélesebb körű erőfeszítésnek, amelynek célja Lengyelország katonai felkészültségének megerősítése a növekvő határbiztonsági kihívások közepette, beleértve az engedély nélküli határátlépések számának jelentős növekedését ebben az évben.”

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »