"Vádpont" lesz Orbán ellen: a kormánypárti többség 90 napra ismét megszavazta a felhatalmazási törvényt

Ahogy azt ígérték, az ellenzék nem szavazta meg az újabb 90 napos rendkívüli felhatalmazást Orbán Viktor számára, egyszersmind nemet mondtak a kormányzat kisstílű húzására is, mely arra kötelezte volna az Országgyűlés egészét, hogy elismerjék a koronavírus-járvány elleni eddigi védekezés sikerességét. Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje szerint azonban vádpontként fogalmazzák majd meg a válságkezelésnek álcázott fideszes közpénzlopást 2022 után.

Az Országgyűlés fideszes többsége hétfőn az újabb felhatalmazást 133 igen, 55 nem és egy tartózkodás mellett szavazta meg. 

parlament.hu

Tehát miközben egyre több a kérdés vakcinákkal, illetve a harmadik hullámmal kapcsolatban, és miután mindezek ellenére beindult „az újranyitásról szóló nemzeti konzultáció is”, Orbán Viktorék újabb felhatalmazást kaptak a kormány jövőben meghozandó intézkedéseivel kapcsolatban. 

Vádpont lesz

Jakab Péter, a Jobbik elnöke a szavazást követően az Alfahír érdeklődésére megerősítette, azért mondtak nemet, mert az Orbán-kormány a korábban kapott felhatalmazást nem a magyar emberek megsegítésére, hanem lopásra használta.

„Segíthette volna az elbocsátott, illetve elbocsátás szélén álló magyar munkavállalókat, a csőd szélére került kis- és középvállalkozókat, a bajba jutott magyar családokat. Ehelyett Orbán a saját strómanját tömte tele közpénzzel, ezermilliárdokat szórt el korrupciógyanús, többszörösen túlárazott eszközbeszerzésekre és kicsinyes politikai bosszúból kivéreztette az ellenzéki önkormányzatokat, és még sorolhatnánk. Most meg azt kéri az ellenzéki pártoktól, hogy ismerjük el a válságkezelésnek álcázott, a magyar emberek ellen elkövetett köztörvényes cselekményeit”

– hangsúlyozta.

Jakab Péter szerint erre a néppárti Jobbik egyetlen szóval válaszolhat, mégpedig azzal, hogy soha

„Az elmúlt egy év orbáni teljhatalom ámokfutását nemhogy nem ismerjük el, de arra készülünk, hogy Orbán bukása után – legkésőbb 2022-ben – vádpontként fogalmazzuk meg a válságkezelésnek álcázott fideszes közpénzlopást”

– nyilatkozta a pártelnök.

Arra a kérdésünkre, hogy mit vár a következő 90 naptól, pesszimistán válaszolt Jakab Péter:

„ne legyenek kétségeink, Orbánék ugyanarra fogják a saját maguknak adott felhatalmazást használni, amire eddig. A lopásra.”

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. február 22-én.
MTI/Balogh Zoltán

Hírdetés

De hogy miért várta el több 14 ezer halálos áldozatot követően a politikai támogatást az Orbán-kormány?

Ennek oka egyértelmű, a törvényjavaslat célja megint az volt, hogy ne alakuljon ki konszenzus a védekezés mögött, és hogy a koronavírus-járványt továbbra is politikai kampányra használja fel a Fidesz-KDNP.

Ahogy arról korábban is írtunk, a szöveg több mint egy puszta felhatalmazás az Orbán-kormány számára a következő 90 napra (ami amúgy ismét egy biankócsekk, hiszen a meghozandó rendeleteket csak utólag terjesztik a törvényhozás elé, azokra nincs ráhatása az ellenzéknek). Ugyanazzal a szavazással 70 darab rendeletre is rábólintanának, gazdasági intézkedésektől kezdve, az SZFE-re vonatkozó szabályokon át, a közérdekű adatkikérések megnehezítésén keresztül egészen a minimálbérhez kapcsolódó jogosultságok felülvizsgálatáig. 

Nem mellesleg a következő 90 napban fennmaradnak a korlátozások is, így sem tömegrendezvényt (értsd: tüntetés), sem pedig népszavazást, vagy választást nem lehet tartani hazánkban. 

De ha ez nem is lenne elég, a törvényjavaslat szerint, ha a Parlament ezeket a kormányrendeleteket megerősíti, akkor

„ezáltal az Országgyűlés politikailag elismeri a Kormány eddigi, a járvány megakadályozására tett lépéseit”.

Ezzel pedig az ellenzéket arra kényszerítenék, hogy úgy támogassa a kormányzati döntéseket, hogy azokkal nem ért egyet. 

A lábadat ne csókoljam meg, te kis mini Putyin?

A felhatalmazási törvény elutasítását először a Jobbik, illetve a párt miniszterelnök-jelöltje, Jakab Péter jelentette be még 10 nappal ezelőtt. 

A Jobbik már akkor is leszögezte, az Orbán-kormány a rendkívüli felhatalmazás birtokában ahelyett, hogy megmentette volna az utcára került magyarok százezreit, a bajba jutott magyar családok és csődbe jutott magyar kis- és középvállalkozók tízezreit, inkább visszaéltek a helyzettel és:

  • ezermilliárdokkal tömte tele saját családtagjainak és strómanjainak zsebét!
  • alaptörvényben törvényesítette a közpénzlopást!
  • a saját politikai érdekei alapján módosította a választási törvényt!
  • bosszút állt a magyar emberek által megválasztott ellenzéki polgármestereken, és ellehetetlenítette az önkormányzatok működését!
  • az uniós pénzügyi segítség ellenére eladósította Magyarországot!
  • érdemi segítség nélkül hagyta a magyar kis- és középvállalkozókat!
  • ellentétben más európai országokkal sem maszkot, sem teszteket nem biztosított ingyenesen a magyar állampolgárok számára!
  • eltitkolta a közvélemény elől a járványügyi adatokat!
  • felszámolta az egyetemek szabadságát!
  • a magyar emberek adóforintjait költötte használhatatlan és fölösleges kínai gagyikra!
  • Jakab Péter egy keményebb hangvételű posztban kérte számon a kormányfőt.

    „Orbán Viktor újra arra kéri az ellenzéket, hogy adjunk neki még 90 napra rendkívüli felhatalmazást, hogy kezelje a válságot. De a kis hatalommániás nemcsak ennyit kér az ellenzéktől, hanem azt is, hogy ezzel együtt szavazzuk meg neki ezt a mondatot ‘az Országgyűlés politikailag elismeri a Kormány eddigi, a járvány megakadályozására tett lépéseit’. A lábadat ne csókoljam meg, te kis mini Putyin?”

    – fogalmazott a pártelnök. 

    A Jobbik miniszterelnök-jelöltje ezután kétszer is kifejtette fenti álláspontját a Parlamentben. Múlthéten Orbán Viktorral közölte, hogy a kormányzat visszaélt a bizalommal, ma pedig arra figyelmeztetett napirend előtti felszólalásában, hogy a kormánynak a nyitási ütemtervről már rég ki kellett volna állni a nyilvánosság elé, meg kellett volna adni a 80 százalékos bértámogatást, adómentessé kellett volna tenni a minimálbért, a kórházak helyzetét rendezni kellett volna, a fiatalok jövedelemadóját pedig idén kell elengedni, nem csak jövőre – ehelyett a Fidesz a választási rendszert módosította. 

    A felhatalmazási törvényről szóló múltheti parlamenti vitában – amit annyira vett komolyan Orbán Viktor, hogy még csak el sem küldte arra a beterjesztő Varga Judit igazságügyminiszterét – az ellenzéki politikusok igyekezték árnyalni a kormányzati kommunikációt. Lukács László György jobbikos egészségügyi szakpolitikus például arra is emlékeztetett, hogy a felhatalmazással leplezve, miközben az emberek a védekezésre figyeltek, a kormány mindössze a Gazdaságvédelmi Alap 11,3 százalékát fordította a bajba került vállalkozások, munkavállalók számára.

    A Jobbik elítéli, hogy különbséget lehessen tenni oltott és nem oltott állampolgárok között, és hogy tovább bírságolják az embereket a korlátozások miatt

    – hangzott el akkor a vitában Lukács László György részéről. Azonban az oltással kapcsolatos jobbikos felvetés is válasz nélkül maradt.

    Várhatjuk a következő 90 napos rendkívüli időszakot. 


    Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »