Úton

Úton

Új költségvetési ciklust kezdett az Európai Unió 2021 januárjától, így új évtized elé írtam fejlesztési programot Barót és a hozzá tartozó öt falu: Bibarcfalva, Bodos, Felsőrákos, Köpec és Miklósvár számára 2020-ban, amit az előre látott és a menet közben felmerülő lehetőségek megragadásával következetesen hajtunk végre, lépésről lépésre haladva.

A fiókban nem lapult egyetlen megkezdett beruházás terve sem, és az első leltárkészítésnél látszott: köz- és magánvagyonunk jogi helyzetének tisztázásával kell kezdenünk. A startnál 4 utcánk volt telekkönyvezve, ma 88, és mintegy 35 más köz- és magánvagyontárgy helyzetét tisztáztuk mindazért, hogy a legelső adandó alkalommal fejlesztési terveket készíthessünk. Innen indultunk el, és az elmúlt két és fél év alatt alárendelt intézményeinkkel együtt immár 20 nyertes pályázatot tudunk magunkénak közel 100 millió lej értékben, amiből iskolaépületeink megújítását, korszerű felszereléssel való ellátását, bölcsőde, sportcsarnok, szolgálati lakások építését, egészségügyi intézményeink felújítását, közműinfrastruktúránk mintegy 40 kilométerrel való bővítését, hulladékudvar létrehozását és tömbházak szigetelését fogjuk megvalósítani mindazért, hogy városunk, falvaink kellemes, biztonságos életteret nyújtsanak minden korosztálynak, településeink közösségmegtartó ereje növekedjen.

És az új tervek kidolgozása közben sem pihentünk: befejeztük hidjainkat, a felsőrákosi ivóvízrendszert, a főutca aszfaltozását, kialakítottuk a Millennium Parkot és az ANL-tömbházak előtti zöld­övezetet, átadtuk a használatnak Erdővidék egyetlen zöldség- és élelmiszerpiacát, ezt az új gyöngyszemet.

Új fejezetet nyitottunk a lakosság és az önkormányzat közötti kommunikáció tekintetében is, megcélozva a transzparencia legmagasabb fokát: az online követhető tanácsülések senkiben nem hagyhatnak kérdést az ott eldöntöttekkel kapcsolatosan, és minden médiafelületet kihasználunk arra, hogy az érdeklődőket a megfelelő időben tájékoztassuk az önkormányzat tevékenységéről.

Négy év alatt több mint duplájára emeltük oktatási intézményeink anyagi támogatását, előzmények nélküli iskolai tehetséggondozásra különítettünk el jelentős összegeket, és közel háromszorosára emeltük a civil szervezetek és az egyházak anyagi támogatását, mert valljuk, hogy köszönetre méltó önkéntes munkájuk során olyan feladatokat látnak el, amire a hivatal önmagában nem képes. Hála érte!

Az út, amelyet megtettünk, a negyedik kilométerkő, amelynél most állunk, a folytatásra biztat és jogosít. Semmit nem akarunk egyedül, mindent együtt, összefogásban Erdővidék mindenik önkormányzatával, akik mindig a város mellett állnak, ha közérdekű, nemes célról van szó. Nem a közigazgatási egységeink közötti választóvonalak, hanem a térségi összefogás megerősítésén dolgozunk nap mint nap, és minden esetben számíthatunk a megyei tanács, a bukaresti és az európai parlamentben dolgozó képviselők, az RMDSZ kormányzati részvétele esetén pedig miniszterek, államtitkárok és a központi intézmények magyar vezetőinek támogatására is.

Hírdetés

Nem vagyunk soha egyedül, mert egyrészt velünk vannak a választók, akikkel nem veszítjük el a szemkontaktust, másrészt meg az RMDSZ politikai közössége különböző struktúráinak a tisztségviselői. Arra a kérdésre, hogy az út-e a fontosabb, vagy a cél, létezik egy olyan válasz is, hogy a társaság, amivel az úton haladunk. Nekünk, erdővidéki magyaroknak mindhárom fontos: az út, amelynek minden méterét magunknak kell kiépítenünk, sokszor a ránk dobott kövekből, a cél, hiszen működő várost, fejlett falvakat és virágzó Erdővidéket építünk, és a társaság, az erdélyi magyarság meghatározó politikai közössége.

A június 9-i választások után mindenképp magyar polgármestere és tanácsa lesz Barótnak, és a Kovászna megyei önkormányzat összetételét illetően sincsenek kételyeink. Az igazi tét azonban képviseletünk megőrzése Brüsszelben és Strasbourg­ban, ahol bár nélkülünk is ejthet szót bármely román párt képviselője Kovászna, Hargita vagy Maros megyéről, de Székelyföldről soha. És azért kell ott lennünk mindannyiunknak a szavazóhelyiségben június 9-én, hogy Székelyföld és őshonos kisebbségünk kérdése soha ne kerüljön le az európai jogalkotás asztaláról.

Benedek-Huszár János

 

 

Comandat de UDMR, Realizat de SC Editura Háromszék Kiadó, cod AEP 23240001.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »