A Fico elleni merénylet után megdöbbentő intézkedés, hogy csökkentik az ügyeletes orvosok számát az UNB három kórházában

A Fico elleni merénylet után megdöbbentő intézkedés, hogy csökkentik az ügyeletes orvosok számát az UNB három kórházában

A Pozsonyi Egyetemi Kórház (UNB) vezetése az orvosok egyet nem értése ellenére csökkentette az orvosok létszámát az éjszakai és hétvégi ügyeleteken a traumasebészeti, ortopédia és sebészeti osztályokon. Ez a lépés három, az UNB-hez tartozó kórházat érint – a Kramáre városrészben található Ladislav Dérer Akadémikus Kórházat, a főrévi kórházat és az Antolskán található Szent Cirill és Metód Kórházat.

A Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) szerint ez az intézkedés jelentősen rontja az egészségügyi ellátás minőségét és biztonságát, valamint megnöveli a műtétre való várakozási időt. Peter Visolajský, a LOZ elnöke hangsúlyozta: Szlovákia egyedülálló országgá vált, ahol a kormányfő elleni merénylet és kórházi megmentése után elkezdték csökkenteni az ügyeletes orvosok számát.

Az akut műtétek elhalasztása

 „Valószínűleg mi leszünk az egyetlen ország a világon, ahol nem sokkal a miniszterelnök elleni merénylet és kórházi megmentése után elkezdik csökkenteni a fővárosi kórház sebészeti és traumasebészeti ügyeletes orvosainak számát”

– jelentette ki Visolajský.

A traumatológiai és ortopédiai szolgálatot ellátó orvosok számának csökkentése a LOZ szerint azt jelenti, hogy az akut műtéteket normál munkaidőbe kell áthelyezni, ahol egyébként is korlátozottak a kapacitások, ami megnöveli az amúgy is aránytalanul hosszú műtéti várakozási időt.

 „A vezetőség azon döntésével kapcsolatos kifogásokra reagálva, hogy nem lesz elég sebész a műtéthez, azt javasolták, hogy orvostanhallgatókat hívjunk be helyettesíteni“

Hírdetés

– tette hozzá Visolajský.

„Az UNB-nél mostanában megtörtént lépéseket olyan tevékenységeknek tekintjük, amelyek célja a személyzet – köztük a fontos szakemberek – elrettentése és elkedvtelenítése, hogy aztán kénytelenek legyenek olyan pozsonyi magánkórházakban munkát keresni, ahol még mindig létszámhiány van”

– tette hozzá Miroslav Mendel, a LOZ alelnöke.

A redukcióval nem tudnak mindent lefedni

A LOZ szerint az éjszakai és hétvégi ügyeletes orvosok háromról kettőre történő csökkentése nem tudja lefedni az olyan igényes feladatok körét, mint a traumaműtétek, a betegek osztályon és intenzív osztályon történő ellátása, konzíliumok és ambuláns kivizsgálások a központi betegfelvételen.

„Ez az intézkedés radikálisan megnöveli a kritikus állapotú betegek számát, és statisztikailag biztos, hogy előbb-utóbb tragédia történik” – mutatott rá Visolajský.

A LOZ arra kéri az egészségügyi minisztert, hogy vállalja a teljes politikai felelősséget az UNB-ben uralkodó állapotokért, és tartózkodjon olyan további lépésektől, amelyek veszélyeztethetik Szlovákia legnagyobb kórházának egészségügyi ellátását.

SITA, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »