Bemutatták a Pálos olvasókönyv című antológiát Pécsett

Bemutatták a Pálos olvasókönyv című antológiát Pécsett

Június 13-án a pécsi Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban bemutatták a Pálos olvasókönyv című irodalmi antológiát, amely a közelmúltban jelent meg a Magyar Pálos Rend és az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) bő egy évtizede tartó együttműködésének eredményeként.

A kötetbemutató estet Puskás Róbert Antal, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke nyitotta meg.

A tartományfőnök beszéde után Gerencsér Judit, az  OSZK általános főigazgató-helyettese mondott köszöntőt.

Az est pódiumbeszélgetéssel folytatódott. A kötet szerkesztőjével, Sudár Annamáriával, az OSZK munkatársával Bánkuti Gábor történész, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Modernkori Történeti Tanszékének tanszékvezető-helyettese beszélgetett.

Szó esett a Pálos olvasókönyv szerkesztési módszeréről, tartalmának tudományos hátteréről. A beszélgetésben a Magyar Pálos Rend történetét, kiemelkedő alakjait, valamint a rend jelenlegi helyzetét is érintették.

Sudár Annamária felolvasott a kötetből, és megemlékezett a történelmi és irodalmi területen szakmai segítséget nyújtó kollégáiról is.

Hírdetés

A könyvbemutatón közreműködött a Misztrál együttes. A Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas művészek pálos szerzők verseit és a pálosokhoz kötődő megzenésített műveket adtak elő. A rendezvény zárásaként néhány további dalt énekeltek repertoárjukból.

A nemrégiben megjelent, Pálos olvasókönyv című gyűjtemény a magyar történelemmel és kultúrával szorosan összefonódó pálos rendet mutatja be. Az irodalmi antológia több mint 750 oldalon ismerteti meg az érdeklődőket az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend történetével. 

A Pálos olvasókönyv megvásárolható az OSZK boltjában, és megrendelhető a [email protected] e-mail-címen.

Forrás: Magyar Pálos Rend

Fotó: Lambert Attila (archív); Varga László/Csorba Győző Könyvtár Facebook-oldala; OSZK Facebook-oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »