Utólag értesítették a prefektúrát (Ráduly István Diacon ügyeiről)

Utólag értesítették a prefektúrát (Ráduly István Diacon ügyeiről)

Hivatalosan is értesítette a háromszéki prefektúrát az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság, hogy meghatározatlan időre felfüggesztették tisztségéből Gheorghe-Mircea Diacont, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség vezetőjét egy ellene zajló korrupcióellenes vizsgálat nyomán, melynek tárgyát nem ismerik – erősítette meg lapunk érdeklődésére tegnap Ráduly István prefektus e havi sajtóértekezletén. Ugyanő szintén a kérdésünk nyomán jelezte, az állami intézmények vezetői által elkövetett szabálytalanságok, netán bűncselekmények esetében, noha értesíthetik az illetékes szaktárcát, az illető tisztségből való felmentése, eltávolítása nem tőlük függ.

Ráduly István a sajtóból értesült, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vizsgálatot indított a háromszéki fogyasztóvédelmi felügyelőség vezetője, Mircea Diacon ellen, illetve, hogy felfüggesztették tisztségéből, majd egy hete átirat érkezett a prefektúrára, melyben az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (OPC) arról értesítette a kormánymegbízott hivatalát, hogy a főfelügyelőt felfüggesztették tisztségéből egy DNA-vizsgálat miatt. Az átirat szerint az intézkedés addig marad érvényben, míg az ügyészségtől újabb értesítést nem kap az országos hatóság.

Hírdetés

Ráduly István kifejtette, hogy a vizsgálatról közelebbit nem mondhat, mivel még arról sem rendelkeznek információkkal, hogy mi annak tárgya, mivel gyanúsítják a főfelügyelőt. Meg­győződésének adott hangot, hogy a korrupcióellenes hatóság tisztességesen elvégzi a feladatát, és amikor a vizsgálatot lezárják, közlik a nyilvánossággal, hogy mire jutottak. A kormánymegbízott leszögezte, a felfüggesztés azt jelenti, hogy Mircea Diacon nem gyakorolhatja tisztségét, nem mehet be a munkahelyére, munkaviszonya azonban a hivatallal továbbra is fennáll. A prefektúrára nem érkezett semmilyen írásbeli értesítés arról, hogy mást neveztek volna ki Diacon helyére – tette hozzá.

Nem kívánta különösebben kommentálni, hogy miért maradt tisztségében a főfelügyelő több mint egy éven keresztül azt követően is, hogy jogerős ítélet született ittas vezetés miatt indított büntetőperében. Ráduly István annyira szorítkozott, hogy a Közigazgatási Kódex lehetőséget ad ugyan a prefektúrának, hogy az illetékes minisztériumokat tájékoztassák az alárendelt állami intézményeknél, megyei szinten tapasztalt szabálysértésekről, kihágásokról vagy bűncselekményekről, ám egy közintézmény vezetőjének leváltása, kinevezése, tisztségből történő eltávolítása nem tőlük függ.

Sajnálja, hogy ez történik, ő is azt szeretné, ha a közintézményeknél minden rendben lenne. Korábban már több alkalommal kijelentette: minden közintézmény vezetőjének tisztességesen kell végeznie a feladatot, amiért fizetik – fogalmazott.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »