Ünnepi rendezvények Háromszéken (Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója)

Ünnepi rendezvények Háromszéken (Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója)

SEPSISZENTGYÖRGY. Március 15., péntek: Koszorúzások: 11 órától Kiss János ágyúöntő emléktáblájánál (Olt utca 16. szám), valamint az őrkői Váradi–Bartalis vesztőhelyen – közreműködnek a Váradi József Általános Iskola és a Néri Szent Fülöp Általános Iskola tanulói. A MERT Egyesület rövid programmal emlékezik a szemerjai csata hőseire a csata emlékére állított emlékműnél (a régi szemerjai temető mögött). Beszédet mond Nagy Gábor Levente, az egyesület elnöke, közreműködnek a Csipike Óvoda nagycsoportosai, a PetőFREE együttes, szaval Horvát Kriszta, a Székely Mikó Kollégium diákja, áldást mond Incze Zsolt református esperes. 12 órától a vártemplomi cinteremnél – közreműködnek a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai, majd ünnepi műsort mutat be a Református Kollégium; a Csíki negyedi Gábor Áron-szobornál és a Nicolae Bălcescu-szobornál – közreműködnek a Gödri Ferenc Általános Iskola tanulói; a Lábas Háznál a Váradi–Bartalis-siralomház emléktáblájánál – közreműködnek a Mikes Kelemen Elméleti Líceum diákjai.

12.30-kor Gróf Mikó Imre szobránál (Erzsébet park) – közreműködnek a Székely Mikó Kollégium és a Református Kollégium diákjai; 12.45-kor Berde Mózsa szobránál (Erzsébet park) – közreműködnek a Székely Mikó Kollégium tanulói és a sepsiszentgyörgyi cserkészek. 13 órától a Gábor Áron-emléktáblánál (Bod Péter Megyei Könyvtár épülete) – közreműködnek a Székely Mikó Kollégium tanulói és a sepsiszentgyörgyi cserkészek; Incze Dániel kopjafás sírhelyénél (Malomgát utca) – közreműködnek a sepsiszentgyörgyi cserkészek és a Székely Mikó Kollégium diákjai. 13.30-kor a Szemerjai csata emlékművénél (Szemerja) – közreműködnek: a Gulliver Óvoda óvodásai és a sepsiszentgyörgyi cserkészek; a Váradi–Bartalis kőtömbös kopjafánál (Váradi József Általános Iskola udvara) – közreműködnek a Váradi József Általános Iskola I–IV. osztályos tanulói. 14 órától az eprestetői csata emlékművénél (Állomás negyed) – közreműködnek az Ady Endre Általános Iskola diákjai; a Kossuth Lajos-szobornál (Kónya Ádám Művelődési Ház) – közreműködik a Sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárda. 

14.45-től ünnepi felvonulás a Szabadság térre, majd 15.30-tól koszorúzás az 1848–49-es honvéd emlékműnél az Erzsébet parkban. A város keleti és nyugati részéből beérkezett elöljárók, politikai pártok képviselői, civil szervezetek képviselői elhelyezik koszorúikat a honvéd emlékműnél – közreműködik a rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar. 

16 órától ünnepi műsor a Szabadság téren, műsorvezető: Kolcsár József. Antal Árpád-András polgármester ünnepi beszéde; Mátis Adrienn, a Kincskeresők Néptáncegyüttes tagja énekel (Ó, én édes jó Istenem…); Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminiszterének ünnepi beszéde; a Mikes Kelemen Elméleti Líceum kórusának műsora (kórusvezető: Szőts Dániel); Kelemen Hunor, az RMDSZ elnökének ünnepi beszéde; a Plugor Sándor Művészeti Líceum ünnepi műsora; az Eufónia ifjúsági kamarakórus műsora (vezényel: Sipos Zoltán, zongorán közreműködik: Opra Balázs József); Hubbes Mátyás szavalata (Szép Ernő: Ne hidd); az egyesített kórusok ünnepi műsora (művészeti vezetők: Maksai József, Jakab Árpád); a Református Kollégium kórusa; a Refsonor kórus (kórusvezető: Szilágyi Andrea); a Kincskeresők Néptáncegyüttes előadása (koreográfusok: Tőkés Csaba Zsolt és Tőkés Edit); a Pécsi Református Kollégium Vegyes Kara (karnagy: Pap Tamás); a Székely Mikó Kollégium kórusa (kórusvezető: Dombora Anna). Lelkészi áldást ad ft. Ilyés Zsolt. A műsor himnuszaink eléneklésével zárul.

KÉZDIVÁSÁRHELY. Március 15., péntek: 9 órától ünnepi istentisztelet a főtéri református templomban, műsort mutatnak be a dr. Csiha Kálmán Református Kollégium tanulói és zenekara. 9.30-tól a Gábor Áron Szakképző Líceum ünnepi műsora az iskola aulájában a Bambi Napközi Otthon, valamint a halászteleki Bocskai István Református Oktatási Központ közreműködésével. 9.45-től a Petőfi Sándor Általános Iskola ünnepi műsora az iskola udvarán, majd koszorúzás a Petőfi-plakettnél; koszorúzás a Szacsvay-plakettnél a Bod Péter Tanítóképző tanulóinak és tanárainak szervezésében; a sepsiszentgyörgyi Speciális Általános Iskola kézdivásárhelyi osztályai rövid megemlékezést tartanak Tuzson János mellszobránál. 10 órától a Molnár Józsiás Általános Iskola tanulóinak és tanárainak ünnepi műsora, koszorúzás a Molnár Józsiás mauzóleumnál. 10.15-től ünnepi műsor a debreceni Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola diákjaival, koszorúzás a Kossuth-szobornál a Bod Péter Tanítóképző tanulói, tanárai szervezésében; megemlékezés a Turóczi Mózes Emlékháznál a Turóczi Mózes Általános Iskola tanulóinak és tanárainak, valamint a Dr. Csiha Kálmán Református Kollégium tanulóinak és tanárainak részvételével. 10.30-tól ünnepi műsor és koszorúzás a Bem-szobornál az Apor Péter Szaklíceum diákjainak és tanárainak szervezésében. 11 órától központi ünnepség: gyülekező és az iskolák felvonulása, 11.15-től huszárok és hagyományőrző csapatok, a környező falvak képviselőinek felvonulása. 12 órától Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere köszönti az ünneplőket. Az idei rendezvény díszvendége Tánczos Barna szenátor, Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét Magyarország Főkonzulátusának csíkszeredai küldöttje tolmácsolja. Az ünnepi műsorban közreműködik Bársony Bálint és a Magyar Rhapsody Projekt, Molnár Levente operaénekes valamint a Tanulók Klubja fúvós­zenekara, beszédet mond a Zúg Március szónokverseny győztese, szaval a Gábor Áron szavalóverseny nyertese. Az ünnepség áldással és koszorúzással ér véget. 

KOVÁSZNA. 13 órától ünnepi istentisztelet Csomakőrösön, 14.30-kor gyülekezés a Kálvin és a Dózsa György utca kereszteződésénél, majd lovas felvonulás. 15 órától ünnepi megemlékezés a város központjában: beszédet mond Gyerő József polgármester, Fejér László Ödön szenátor, a történelmi egyházak képviselői, a diákszónokverseny győztese, verset mond a szavalóverseny győztese. 16.30-tól koszorúzás a református templomkertben, 19 órától gálaest a városi művelődési központban. 

BARÓT. 11 órától ünnepi istentisztelet és megemlékezés Köpecen a református templomban, koszorúzás a templom oldalán elhelyezett emléktáblánál, a központi emlékműnél és a ’48-as kopjafánál. 12.30-tól Baróton ünnepi megemlékezés és koszorúzás Baikó Lajos ’48-as honvédtiszt posta előtti emlékművénél; 13 órától zászlós felvonulás a posta elől a véceri kereszt­úthoz; 14 órától Véceren ünnepi megemlékezés és koszorúzás az 1848. december 9-i köpeci és december 13-i rikai csatákban elesett honvédek tiszteletére állított véceri emlékműnél. 

KILYÉN. 11 órakor koszorúzás a ’48-as kopjafás emlékműnél (református templom).

SZOTYOR. 12 órakor koszorúzás a kőtömbös kopjafánál (református temetőkert).

ÁRKOS. Ünnepi rendezvény 12 órától a községháza előtti emlékparkban.

SEPSIBODOK. 11 órától templomozás, majd koszorúzás a templomkertben lévő kopjafánál. A folytatásban ünnepi műsor, koszorúzás a központi ’48-as emlék­műnél. 

SEPSIBÜKSZÁD. 9.30-tól ünnepi szentmise, koszorúzás az iskolánál található emlékműnél, majd ünnepi előadás a kultúrotthonban 

GIDÓFALVA. 11 órától templomozás, majd koszorúzás és ünnepi műsor a központi emlékműnél.

ANGYALOS ÉS FOTOS. 18 órától istentisztelet, majd koszorúzás.

ÉTFALVAZOLTÁN. 11 órától istentisztelet. 

ILLYEFALVA. 12 órától ünnepi megemlékezés a központban.

SEPSISZENTKIRÁLY. Március 17-én, vasárnap 13 órától ökumenikus ünnepi istentisztelet az unitárius templomban. Szolgálatvégzők: Bustya János református lelkész és Márton Edit unitárius lelkész. 

KÖKÖS. 11 órától ökumenikus istentisztelet az unitárius templomban, közreműködnek a Gábor Áron-iskola tanulói, a Harmónia Kórus és a Plugor Sándor Líceum diákjai, majd a megemlékezők levonulnak koszorúzni az emlékműhöz.

SEPSIKŐRÖSPATAK. 10 órától az unitárius templomban megemlékező ünnepség, majd lovas felvonulás fúvós kísérettel a kultúrotthon előtti emlékműhöz, ahol koszorúznak.

Hírdetés

KÁLNOK. 11.30-tól a református templomkertben a honvédsírnál koszorúzás, majd a kultúrotthon előtti emlékműnél, utána felvonulás az unitárius templomhoz, koszorúzás és ünnepi istentisztelet.

MIKÓÚJFALU. 17 órától istentisztelet a református templomban, koszorúzás a római katolikus templomkertben,  majd az iskolások ünnepi műsora a kultúrotthonban. 

BIKFALVA. 12 órától iskolások ünnepi megemlékezése a református templom előtti kopjafánál.

LISZNYÓ. 13 órától ünnepi megemlékezés a református templomban, majd koszo­rúzás. 

SZENTIVÁNLABORFALVA. 15 órától ünnepi műsor az unitárius templomban (az iskolások, a Székely István dalkör, a FIA egyesület részvételével).

UZON. 17 órától a Tatrangi Sándor Általános Iskola tanulóinak ünnepi előadása a református templomban, majd koszorúzás a templom és a polgármesteri hivatal előtti téren, az Atlantisz Fúvószenekar kíséretében. Mind a négy helyszínen az uzoni hagyományőrző huszárok vonulnak fel. 

MAKSA. 11 órától ünnepi műsor a Gábor Áron szobornál és koszorúzás a fúvószenekar részvételével.

RÉTY KÖZSÉG. 10 órától Egerpatakon, 12 órtától Rétyen, 13.30-tól Komollón, március 17-én 11 órától pedig Bitán tartanak megemlékezést.

BARÁTOS KÖZSÉG. 9.30-tól megemlékezés Orbaiteleken, 11 órától Pákéban, 12 órától megemlékezés Barátoson a hősök emlékművénél. 

NAGYBOROSNYÓ. 9.30-tól istentisztelet a nagyborosnyói református templomban, majd koszorúzás és ünnepi műsor. 11 órától istentisztelet, majd koszorúzás és ünnepi műsor Kisborosnyón és Cófalván. 13.30-tól Lécfalván istentisztelet, koszorúzás és ünnepi műsor.

ZABOLA KÖZSÉG. Ünnepi műsorok: 9 órától Petőfalván, 10 órától Páván, 12 órától Szörcsén, 14 órától Zabolán, 16 órától a Mikes-kertben, 17 órától Tamásfalván. 

ZÁGON. A református templomban 10 órakor istentisztelettel kezdődik a megemlékezés, majd koszorúzás a főtéren és felvonulás. 12 órakor istentisztelet Papolcon, majd lovas felvonulás az ifjúsági fúvós zenekarral, koszorúzás. 14 órától lovas felvonulás Kovásznára.

BÖLÖN. 12 órakor lovas felvonulás a központtól az unitárius templomig, majd ünnepi istentisztelet és műsor.

VARGYAS. 11 órakor istentisztelet az unitárius templomban, majd ünnepi műsor a központi turulmadár emlékműnél. 

NAGYAJTA. 11 órakor koszorúzás Középajtán a templomkertben. 13 órakor Nagyajtán a központi kertben ünnepi műsor és koszorúzás. 

FELSŐRÁKOS: Március 17-én, vasárnap 11 órától zászlóavatóval egybekötött ünnepi istentisztelet. 

BERECK. 15 órakor koszorúzás a Gábor Áron-szobornál, majd ünnepi műsor a kultúrotthonban. 

CSERNÁTON. 10 órától ünnepi műsor Felsőcsernátonban, 11 órától Kézdialbisban, 15 órától Alsócsernátonban. 

DÁLNOK. 12 órakor ünnepi istentisztelet a református templomban, majd az iskolakertben a kopjafák koszorúzása, azt követően ünnepi műsor a kultúrotthonban a Darkó Jenő Általános Iskola diákjai és a Harmónia kórus közreműködésével.

GELENCE. 11 órakor lovas-szekeres felvonulás lesz Kézdivásárhelyre. 14.30-tól felvonulás a műemlék templomtól a Hősök terére, ahol díszbeszédek hangzanak el, az iskolások ünnepi előadására kerül sor, majd koszorúzás és ünnepi megemlékezés a kultúrott­honban.

KÉZDIALMÁS. 10 órakor megemlékezés a hősök emlékművénél, majd ünnepi műsor az iskolában. 

KÉZDISZENTLÉLEK. 9.15-kor gyülekező majd 10.15-kor indulás Kézdivásárhelyre. 16 órakor megemlékező ünnepi műsor a Petőfi Sándor Művelődési Házban. 

KÉZDISZENTKERESZT. 9 órakor Bélafalván ünnepi műsor és koszorúzás a Tuzson János Általános Iskola előtt, majd felvonulás Kézdivásárhelyre, 13.30-kor ünnepi műsor és koszorúzás Kézdiszentkereszten.

LEMHÉNY. 11 órától bevonulás Kézdivásárhelyre. Március 17-én koszorúzás a templom melletti hősök sírjánál és ünnepi műsor.

SZENTKATOLNA. Ünnepi műsor 8.30-kor Martonfalván, majd 9 órától Szentka­tolnán.

TORJA. 9 órakor Felsőtorjáról a református templomtól indul a felvonulás Kézdivásárhelyre, a polgármesteri hivatal előtt koszorúzás lesz. Kézdivásárhelyről visszaérkezve az altorjai katolikus templom előtt koszorúznak. 


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »