Ülésezett a Nyitra Megyei Önkormányzat: Szigeti László in memoriam Nyitra megye Díjában részesül

Ülésezett a Nyitra Megyei Önkormányzat: Szigeti László in memoriam Nyitra megye Díjában részesül

Fontos döntések születtek a Nyitra Megyei Önkormányzat március 28-i ülésén. A képviselők többféle anyagi támogatás szétosztásáról is határoztak – tájékoztatta portálunkat Farkas Iván, a Szövetség párt megyei frakcióvezetője.

Beszélgetésünk elején Farkas Iván elmondta, hogy a vonatkozó testületi döntés értelmében frakciójuk február 2-án elhunyt aktív tagja, Szigeti László megyei képviselő az áprilisi ülésen megérdemelten in memoriam Nyitra megye Díjában részesül.

A megüresedett helyét pedig ezentúl a párkányi Vitkó Andrea tölti be, aki ma letette a hivatali esküjét.

Farkas elmondta portálunknak, hogy az önkormányzat elfogadta a Nyitra megye területén levő, a siralmas állapotuk alapján 5. és 6. kategóriába sorolt hidak felújításáról szóló, az illetékes közlekedési főosztály által kidolgozott szakmai anyagot. Azzal összhangban 2023-ban elkezdődhet e hidak, például a korábban heves vitákat kiváltó, komáromi Vág-híd korszerűsítése is.

Hírdetés

A hétfői napirendi pontok során többféle megyei támogatás odaítélését is jóváhagyták. Megtudtuk, hogy idegenforgalmi célokra az idén 200 ezer eurót osztanak szét, s ebből az összegből a magyarlakta, déli régiók a következőképpen részesülnek: a Lévai járás 32 ezer, a Komáromi és az Érsekújvári járás 30-30 ezer, a Vágsellyei járás 15 ezer, a Párkányi térség pedig 10 ezer eurót kap. Továbbá 23 tanúsítvánnyal rendelkező létesítmény pályázatát egyenként ezer euróval támogatják.

Műemlékvédelemre ez évben összesen 110 ezer, vagyis a vonatkozó rendelkezés értelmében, pályázatonként 375 és 4 ezer euró közti összeg euró mehet. A magyarlakta településeken például a gútai vízimalom és az egyik komáromi erőd felújítását egyenként 4 ezer, a zselízi Esterházy-sírhelyét, a komáromi IV. bástyáét és a vámosladányi vízimalomét egyenként 3 ezer euróval támogatja a megye. További 3500 euró költhető az ipolysági volt vármegyeháza, 1000 euró a barsbaracskai Kelecsényi kastély, 375 euró pedig Konkoly-Thege Miklós csillagász-polihisztor ógyallai sírhelyének a korszerűsítésére-szépítésére.

Az idei kulturális célokra szánt 490 ezer eurónyi megyei támogatásból a déli régiók közül a lévaiba 80 ezer, az érsekújváriba 75, a komáromiba 74, a vágsellyeibe 37, a párkányiba pedig 25 ezer euró jut. Nyitra megye a sporttevékenységet összesen 450 ezer euróval támogatja, s abból a Lévai 74, az Érsekújvári 68, a Komáromi 67, a Vágsellyei járás 34, a párkányi térség pedig 23 ezer eurót kap.

Az egészségügyi célok kapcsán, elsősorban a házi gondozói szolgálatot végző ügynökségek (ADOS) és az elfekvő betegeket gondozó létesítmények, vagyis 11 eredményes pályázó között egyenként 20 és 75 ezer euró közti összeget osztottak szét. Az ilyen jellegű nyitrai egyházi szolgálat a maximális 75 ezer euróban részesül, míg többek között 2 komáromi és 1-1 ógyallai, illetve párkányi létesítményt is kisebb-nagyobb összegekkel segít a megye.

Farkas Iván végül elárulta, hogy a településfejlesztést célzó Leader-kisprojektek támogatási kérelmeit elbíráló és a megyei önkormányzatnak javaslatokat tevő két bizottságban a Szövetség pártot, illetve a magyarlakta térségeket ezentúl Agócs Kőrösi Ildikó és Orosz Örs képviseli.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »