Ukrajnában több mint hatszáz új beteget jegyeztek fel

Ukrajnában több mint hatszáz új beteget jegyeztek fel

Ukrajnában csütörtökre több mint hatszáz új koronavírusos beteget jegyeztek fel, nem sokkal többet az előző napinál, így a járvány terjedésének harmadik napja – az elmúlt hetek hétköznapjaihoz hasonlóan – megint stagnálást mutat, az aktív betegek száma viszont hosszú idő után nem csökkent, hanem nőtt.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 623 új esettel 2 242 868-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, adta hírül az MTI. Az elmúlt három napban kismértékben fokozatosan nőtt az újonnan regisztrált betegek száma. A mostani növekmény 76-tal haladja meg a megelőző napiét. Az elhunytak száma hússzal 52 685-re emelkedett, míg a megelőző napban 25-en haltak bele a betegségbe. Eddig 2 179 665-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban csaknem hatszázan, az aktív betegek száma viszont most 14-gyel 10 518-re nőtt. Kórházba 387 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, csaknem ugyanannyi, mint a megelőző napon, amikor számuk 409 volt. A legtöbb új beteget, 177-et megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a február 24. óta tartó oltási kampány alatt eddig 2 476 634-en kapták meg valamely védőoltás első, 1 305 882-en a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Szerdán 108 759, július első két hetében pedig körülbelül egymillió embert oltottak be az országban.

Hírdetés

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter az RBK-Ukrajina hírportálnak adott interjújában nem zárta ki, hogy ősszel ismét zárlatot vezetnek be Ukrajnában a járvány újabb fellángolása miatt. Egyúttal hangsúlyozta: a kormány mindent megtesz, hogy elkerülhetővé váljon a szigorú karanténkorlátozások bevezetése. Hozzátette, hogy a jelenleg érvényben lévő korlátozások megfelelőek a mostani járványhelyzetben. Jelenleg Ukrajna egésze a legenyhébb, „zöld” besorolásban van, amelyben minimális korlátozások vannak csak érvényben: kötelező a szájat és orrot elfedő védőmaszkok viselete a zárt nyilvános helyeken, ahol biztosítani kell továbbra is a kézfertőtlenítés lehetőségét és a szükséges távolságtartást.

A tárcavezető felhívta a hatvan évesnél idősebbeket, hogy oltassák be magukat koronavírus ellen. Szavai szerint ha ennek a korosztálynak legalább 80 százaléka be lesz oltva, elkerülhető lesz, hogy kritikus helyzet álljon elő az egészségügyi ellátórendszerben.

Ljasko elmondta: stratégiailag olyan járványhelyzetre készülnek fel az őszre, mint amilyen 2020 októberében, illetve 2021 márciusában volt, továbbá arra is, hogy a nehéz időszak elhúzódhat.

A kelet-ukrajnai Harkiv megyébe közben a híradások szerint a különleges hűtést igénylő oltóanyag szállítási szabályainak megsértésével szállítottak több ezer dózisnyi Pfizer vakcinát. A harkivi kormányzóság egészségügyi osztálya csütörtöki sajtóközleményében biztosított afelől, hogy a tönkrement vakcinákat – 9360 dózist – nem használják fel, hanem visszaküldik az elosztással megbízott ukrán vállalatnak.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »