Ukrajnában szeptemberben a fűtési tarifák 30-70%-kal emelkednek

Ukrajnában szeptemberben a fűtési tarifák 30-70%-kal emelkednek

Ukrajnában szeptemberben a fűtési tarifák 30-40%-kal emelkedhetnek. Ennek következtében egy három szobás lakás felfűtéséért körülbelül háromezer hrivnyát kell fizetni, kétezret pedig egy egyszobás lakásért.

A Gcal költsége a vállalkozások számára eltérő lesz – írja a Golos.ua internetes kiadvány.

Oleg Popenko, a Kijevi Városi Állami Adminisztráció lakás- és közműinfrastruktúra osztályának vezetője elmondta, az áremelkedés átlagosan körülbelül 40%-ot tesz ki.

Más városokban azonban az áremelkedés 60-70%-os is lehet.

Hírdetés

Azokban a városokban, ahol a fűtési díjat nem emelték, az elmúlt 2-3 évben nem korszerűsítették a hőszolgáltató vállalkozásokat, a tarifák több mint 60, vagy akár 70%-kal növekednek – mondja Popenko. 

Hozzátette: ez számos nyugat-ukrajnai városra vonatkozik, ahol a meleg víz és a hőellátás meglehetősen alacsony árat tartott fenn.

Többek között Csernyivciben már bejelentették az ár 70%-os emelését.

Popenko szerint Kijevben a fűtés a bejelentettnél többel drágulhat – akár 45%-os is lehet. Ha Közép-Ukrajnát vesszük, például Kremencsugot, akkor a szolgáltatás árának 53%-os emelésére készülnek.

Tehát fűtési idényben egy egyszobás lakás felfűtése átlagosan legalább 2000 hrivnyába kerül. Egy 63 négyzetméteres kétszobás lakás fűtésért 3150 hrivnyát kell fizetni, míg a 80 négyzetméteres 3 szobás lakás fűtés-számlája 4 000 hrivnyába kerülhet majd.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »