Ukrajnában már több mint 39 ezren haltak bele a betegségbe

Ukrajnában péntekre tovább gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, csaknem 17,5 ezer, a megelőző napinál mintegy ezerrel több új beteget és ismét négyszáz fölötti elhunytat jegyeztek fel, velük együtt a járvány tavaly tavaszi kezdete óta a halálos áldozatok száma mostanra meghaladta a 39 ezret. Közben megérkezett az országba az első Pfizer/BioNTech-vakcinaszállítmány.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 17 479 új esettel 1 921 244-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma,

az elhunytaké pedig 438-cal 39 096-ra.

Eddig 1 465 820-an gyógyultak meg, az aktív betegek száma viszont csaknem ötezerrel 416 328-re emelkedett.

Kórházba az elmúlt napban ismét sok, 4348 4229 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk a megelőző napon is csaknem ugyanennyi, 4229, az azt megelőzőn pedig ötezer fölötti volt.  

Hírdetés

A legtöbb új beteget, 1609-et megint az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Közben megérkezett pénteken Ukrajnába a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül az első szállítmány a Pfizer/BioNTech vállalat által gyártott koronavírus elleni oltóanyagból, 117 ezer dózis – közölte Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese.

A Comirnaty elnevezésű vakcinával szombattól kezdik meg az oltásokat elsőként Kijev megyében, vasárnaptól az ország többi régiójában

. Első körben idősotthonok lakóit, utána pedig az állami katasztrófavédelmi szolgálat alkalmazottait és határőröket oltanak be ezzel a vakcinával.  

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter egy tévéműsorban közölte, hogy az ortodox húsvéti és a májusi ünnepek idején különleges rendszer működik majd az országban, ugyanakkor nem fejtette ki, ez mit jelent pontosan, terveznek-e újabb szigorításokat bevezetni országos szinten.

Annyit árult el, hogy a lakosságot folyamatosan kérni fogják az óvintézkedések fokozott betartására, különösen arra, hogy kerüljék a tömeges összejöveteleket.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »