Ukrajnában egyelőre nem csökken a napraforgóolaj ára

Ukrajnában egyelőre nem csökken a napraforgóolaj ára

Ukrajnában a Miniszteri Kabinet árcsökkentési vágya ellenére az Ukrán Gabonaszövetség úgy véli, hogy nem várható jelentős csökkenés, ideértve a napraforgóolaj árát is – jelentette ki Mikola Horbacsov, az Ukrán Gabonaszövetség elnöke.

„A hazai piacon emelkedtek az árak, mivel a világpiacon nőnek az olajos magvak és különösen a napraforgó, valamint az egyéb nyersanyagok ára. Szakértők és befektetési bankárok szerint új alapanyag-szuperciklus indult el a világpiacon – ez a nyersanyag árának emelkedése.

Ezért nem várható jelentős árcsökkenés”

– mondta, idézi az Ukrajinszki Novini hírportál.

Horbacsov szerint 2020 augusztusától 2021 márciusáig a napraforgó költsége a hazai piacon több mint kétszeresére nőtt.

Az áremelkedést elősegítette az is, hogy a napraforgó-termelők nem teljesítették a határidős szerződéseket, ennek következtében a feldolgozók kénytelenek voltak lényegesen magasabb áron vásárolni magokat a tőzsdepiacon.

A szövetség elnöke ugyanakkor úgy véli, hogy a lakosság számára elérhető árukkal a Szociálpolitikai Minisztériumnak kellene foglalkoznia.

Például az Egyesült Államokban az áruk hozzáférhetőségét a lakosság számára az „élelmiszer-kártyák” biztosítják, amelyek egyszerre serkentik az áruk termelését is.

Hírdetés

Ez a lakosság alacsony jövedelmű rétegeinek egyfajta támogatása,

amely egyúttal a termelők profitjának maximalizálására és ennek eredményeként az adóbevételek növelésére irányul minden szint költségvetésében.

Horbacsov szerint a napraforgóolaj exportjának korlátozása rövid távon csökkentheti az árakat, de tönkreteheti a piacot és az ellátási láncokat.

„Az exportkorlátozások felesleges napraforgóolaj-ellátáshoz vezethetnek Ukrajnában, leállhatnak az olajtermelők, akik felhagynak a napraforgó vásárlásával a gazdálkodóktól, csökkenhetnek az árai, és a gazdák nem fognak termeszteni. Hadd emlékeztessem önöket, hogy a vetési kampány csak most kezdődött és ez a fajta jel visszafordíthatatlanul csökkentheti a napraforgó vetési területeit” – magyarázta a szakértő.

Horbacsov megjegyezte, hogy ennek eredményeként a következő szezonra, 2021 szeptemberére a napraforgóhiány, az olajnövények hiánya miatt az olaj még magasabb ára lesz megfigyelhető.

Ezenkívül az Ukrán Gabonaszövetségnél úgy vélik, hogy az olajfinomítók exportkorlátozások utáni leállítása a költségvetési bevételek csökkenése mellett a munkahelyek csökkenéséhez vezethet, és ez pedig a továbbiakban a költségvetéshez kapcsolódó adóbevételek csökkenéséhez és a munkanélküliség növekedéséhez vezethet.

A szövetségben hangsúlyozták, hogy körülbelül 4 hónap van hátra az új napraforgó betakarításig,

és a kormány ilyen rövidlátó intézkedései nem fogják elérni a kívánt hatást, hanem csak az olajiparnak ártanak.

A gabona és az olaj oroszországi exportjának közelmúltbeli korlátozásai jelentős veszteségekről tanúskodnak a mezőgazdasági ipar számára az ilyen döntések miatt. Argentína példája pedig azt mutatja, hogy az exportkorlátozások semmiképpen sem vezetnek az árak és az élelmiszer-infláció csökkenéséhez.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »