Ukrajna kétmilliárdos segélyt kapott az EU-tól

Ukrajna kétmilliárdos segélyt kapott az EU-tól

Ukrajna kedden kétmilliárd eurós pénzügyi támogatást kapott az Európai Uniótól. Ez az EU által nemrég bejelentett ötmilliárdos csomag első részlete. Az unió küldeményét Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Denisz Smihak miniszterelnök is megköszönte – írja a TASR a The Guardian brit lap beszámolója alapján.

„Ezek a kiegészítő források segítenek fedezni a sürgős költségvetési kiadásokat, különösen a humanitárius és szociális területen“

– mondta Smihal.

Hírdetés

Zelenszkij a Twitteren mondott köszönetet az EU-nak és Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének. Ugyanakkor hozzátette, hogy Ukrajna a teljes ígért pénzügyi segélycsomag lehető leghamarabbi kivitelezésében bízik.

Ezt a segítséget ugyanakkor elengedhetetlennek nevezte a pénzügyi stabilitás eléréséhez és Ukrajna győzelméhez az orosz katonai agresszió felett.

Zelenszkij kedden bejelentette, hogy az orosz hadsereg október 10-e óta az ukrajnai erőművek 30 százalékát megsemmisítette. Mihajlo Podoljak, az elnök tanácsadója kijelentette, hogy Oroszország „szisztematikusan próbálja meg lerombolni az ukrajnai infrastruktúrát a városok és civilek támadásával“.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »