Ukrajna ismét fenyegető hangnemben üzent Magyarországnak

Ukrajna ismét fenyegető hangnemben üzent Magyarországnak

Ukrajna továbbra is meghatározná, mit lépjen a magyar kormány az ukrán-orosz háborús konfliktusban.

Magyarország nyújtson katonai támogatást Ukrajnának – írta csütörtökön kiadott közleményében Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő.

Ha Magyarország igazán véget akar vetni a háborúnak, akkor a következőket kell tennie: hagyjon fel az Európai Unió egységének megroppantásával, támogassa az Oroszország elleni új szankciókat, és nyújtson katonai támogatást Ukrajnának ahelyett, hogy forrásokat bocsátana rendelkezésre az orosz katonai gépezet pénzelésére”

– jelentette ki a szóvivő. Nyikolenko azzal vádolta meg Magyarországot, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt segíti az Ukrajna elleni háborúban, és álláspontjával tönkreteszi az Európai Unió egységét. A szóvivő Orbán Viktor kormányfő szerdai nemzetközi sajtótájékoztatójára reagált, amelyen a miniszterelnök egyebek között azt mondta, hogy Magyarországnak nem okoz nehézséget rubelben fizetni a gázért Oroszországnak, ha az oroszok ezt kérik. Kijev ezt az ukrán állammal szemben barátságtalan álláspontnak tekinti – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy cinikusnak tartják azt a magyar felvetést, hogy az oroszok és az ukránok Budapesten tarthatnának béketárgyalásokat.

Hírdetés

Oleh Nyikolenko elítélte továbbá, hogy a magyar vezetők vonakodnak elismerni Oroszország felelősségét a Bucsa, Irpiny és Hosztomel városokban elkövetett atrocitásokért.

Ez a hozzáállás megerősítheti Oroszországban a büntetlenség érzetét, és akár bátoríthatja is az orosz erőket arra, hogy további atrocitásokat kövessenek el – tette hozzá a szóvivő. Ezeken a településeken az utóbbi napokban több száz civil holttestére bukkantak, akiket az ukrán hatóságok állítása szerint orosz katonák gyilkoltak meg. Oroszország kategorikusan tagadja ezeket a vádakat, és azt állítja, hogy az ukránok megrendezték ezeket a tömeggyilkosságokat.

Nem ez volt az első alkalom, hogy ukrán tisztségviselők, de elsősorban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bírálattal illeti Magzarországot, amiért nem szállít fegyvert Ukrajnának.

Mi a kezdetektől fogva világosan beszélünk a szomszédban zajló háború kapcsán: a katonai agressziót elítéljük, kiállunk Ukrajna szuverenitása mellett, az életükért futó menekültek százezreit beengedjük, hazánk történetének legnagyobb humanitárius akciója keretében pedig több száz tonna élelmiszert és egyéb adományt szállítunk”

− reagált a bírálatokra a napokban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hozzátéve: a magyar kormány számára mindennél fontosabb Magyarország és a magyar emberek biztonsága.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »