Ukázt adott Oroszországnak az ET-biztos

Az orosz hatóságoknak azonnal hatályon kívül kell helyezniük, az „idegen ügynökké” nyilvánításról szóló törvényt, és le kell állítaniuk a Memorial Nemzetközi Történelmi és Ismeretterjesztési Társaság és a Memorial jogvédő központ felszámolásának folyamatát – szólított fel Dunja Mijatovic az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerdai sajtóközleményében.

A biztos felhívta a figyelmet, hogy „a Memorial Nemzetközi Történelmi és Ismeretterjesztési Társaság az egyik legrégebbi és legjelentősebb emberi jogi csoport Oroszországban, és egyben a szabadságért, a demokráciáért és az emberi jogokért folytatott fáradhatatlan küzdelem szimbóluma a posztszovjet térségben és azon kívül is”. Mint fogalmazott: „feloszlatása meglehetősen negatív következményekkel járna a civil társadalom egészére és az emberi jogok védelmének a helyzetére az országban”.

Mijatovic hozzátette: az Európa Tanács már többször felhívta az orosz hatóságok figyelmét, hogy az „idegen ügynökké” nyilvánításról szóló törvény nem felel meg a nemzetközi és európai emberi jogi normáknak, és sürgősen hatályon kívül kell helyezni. A biztos óva intett attól, hogy a törvényt a civil társadalom és az emberi jogok védelmezői elleni megtorlás eszközeként használják.

Hírdetés

Mint írta, arról is megdöbbenéssel értesült, hogy a Memorial jogvédő központ is felszámolási eljárás alatt áll. E központ törvényes munkájára az orosz hatóságok úgy tekintenek, mint amely szélsőséges és terrorista tevékenységeket próbál igazolni. „Az orosz hatóságoknak az emberi jogi civil szervezetek zaklatása és megbélyegzése helyett inkább együtt kellene működniük velük, biztonságos munkakörnyezetet teremtve számukra” – hangsúlyozta.

A moszkvai ügyészség a múlt pénteken kezdeményezte a Nemzetközi Memorial és társcsoportja megszüntetését arra hivatkozva, hogy a kifogásolt szervezetek tevékenységüket ugyan a vallásszabadsághoz való jog gyakorlásaként mutatják be anyagaikban, ám ezek valójában arra irányulnak, hogy relativizálják a nemzetközi szélsőséges és terrorista szervezetek tevékenységét, valamint a részvételt e szervezetekben.

A Nemzetközi Memorial 2016, a Memorial jogvédő központ pedig 2014 óta szerepel az idegen ügynöknek minősített, nem kormányzati szervezetek listáján. A Nemzetközi Memorial az egyik legrégebbi nonprofit szervezet, amely az egykori Szovjetunióban és a szerinte a mai Oroszországban is alkalmazott politikai elnyomás tanulmányozásával foglalkozik.  


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »