Újraválasztották az AfD társelnökeit

Újraválasztották Tino Chrupallát és Alice Weidelt, az Alternatíva Németországért (AfD) társelnökeit a jobboldali német párt szombaton Essen városában tartott tisztújító kongresszusán.

A két politikus további két évre kapott megbízatást. Ellenjelöltek nem voltak a párt vezetői tisztségére. Az AfD delegátusai nem sokkal korábban jelentős többséggel döntöttek arról, hogy a párt megtartja a társelnöki rendszert, bár a pártszabályzat lehetővé tenné az egyszemélyes vezetést is.

Chrupalla a küldöttek 82,72 százalékának támogatását kapta, míg a két évvel korábban tartott pártkongresszuson 53,4 százalékot. Chrupalla 2019 novembere óta társelnöke az AfD-nek, Alice Weidellel 2022 óta vezeti közösen a pártot.

Hírdetés

Weidel a voksok 79,77 százalékát szerezte meg (míg 2022-ben 67,3 százalékát). Az Olaf Scholz kancellár vezette német kormányhoz intézve szavait így fogalmazott a pártkongresszus megnyitóján: "Kedves kormány, tűnj el végre, nyiss utat az új választások előtt!".

Az AfD a június 9-én tartott németországi európai parlamenti (EP-) választásokon a második helyen végzett 15,9 százalékkal, ami az eddigi legjobb eredménye.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »