Újabb oláh hatósági megfélemlítés Székelyföldön: újságokat "figyelmeztettek", hogy bűncselekmény lehet a Wass Albert-megemlékezések népszerűsítése

Újabb oláh hatósági megfélemlítés Székelyföldön: újságokat "figyelmeztettek", hogy bűncselekmény lehet a Wass Albert-megemlékezések népszerűsítése

Arra figyelmeztette a Kovászna megyei rendőrség a háromszéki magyar napilapokat, hogy "bűncselekménynek minősülhet" a múlt szombaton Sepsiszentgyörgyön lezajlott Wass Albert-megemlékezés népszerűsítése.

A Háromszék és a Székely Hírmondó szerkesztősége szombaton Tájékoztatás címmel e-mailt kapott a rendőrségtől, amelyet Eugen Palade megyei rendőrfőkapitány és Mircea Milos, a bűnügyi osztály vezetője írt alá. (Az érintett lapok itt, illetve itt számolnak be róla.) A levélben leszögezik: mivel a lapok közzétették a Wass Albert-megemlékezésről szóló beharangozót, a "bűncselekmények megelőzése érdekében" arról tájékoztatják őket, hogy a 2002/31-es sürgősségi kormányrendelet értelmében tilos a "fasiszta, legionárius, rasszista és xenofób szervezetek, szimbólumok, tevékenységek, valamint az emberiesség elleni bűncselekményekért, háborús bűnökért elítélt személyek népszerűsítése". Arra is felhívják a figyelmet, hogy 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható a "népirtásért, háborús bűnökért elítélt személyek kultuszának népszerűsítése", valamint a "fasiszta, legionárius, rasszista, vagy xenofób doktrínák, ideológiák, gondolatok nyilvános terjesztése".

Több más cikkelyt is idéznek a jogszabályból, többek között azt is, hogy a múzeumokat kivéve, más nyilvános helyen tilos az ilyen bűncselekményekért elítélt személyeknek emlékjelet állítani.

Hírdetés

Bedő Zoltán újságíró, a megemlékezés kezdeményezője a Krónikának leszögezte, egyértelműen megfélemlítésről van szó. Mint mondta, szombaton délután zavartalanul lezajlott a rendezvény a sepsiszentgyörgyi vártemplom falánál, a Wass Albert tiszteletére ültetett fa tövében elhelyezett emléktáblánál.

A szervező rámutatott, fel volt készülve arra, hogy a karhatalom megpróbálja megakadályozni a megemlékezést, annál is inkább, hogy a Székely Hírmondónál próbálták kideríteni, ki a szervező. Bedő Zoltán a rendezvényre magával vitte a 2013-ban kiadott ügyészi határozat másolatát, amiben a gyergyószentmiklósi ügyészség lezárta az ottani Wass Albert-megemlékezés miatt indított vizsgálatot, arra hivatkozva, hogy Wass Albertre nem vonatkoztathatók a rendőrség által idézett sürgősségi kormányrendelet előírásai.

„Én is elítélem a népirtásban bűnös, emberiesség elleni bűncselekményekért elítélt személyek kultuszát, ám Wass Albert nem tartozik ezek közé. A rendőrség levelét egyértelmű megfélemlítési kísérletnek és a sajtószabadság korlátozásának tartom” – jelentette ki Bedő Zoltán. Hangsúlyozta, vállalja, hogy ő szervezte a rendezvényt, és ebben az évben még több hasonló megemlékezést kezdeményez, hiszen idén van Wass Albert születésének 110, és halálának 20 éves évfordulója – írja a Krónika.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »