Újabb levelek a hetényi születésfán

Újabb levelek a hetényi születésfán

A születésfa sok mesében fellelhető. Ez az ősi motívum az emberi lét és a fák közötti kapcsolat szimbóluma. Az egyszerű ember szellemekkel népesítette be az őt körülvevő világot, így kezdetben a fáknak is emberi érzéseket, természetfeletti erőt tulajdonított. A fa később az emberi lélek tartózkodási helyeként jelent meg. Innen tehát az ötlet: az ember bármikor visszatérhet szimbolikus és konkrét értelemben vett gyökereihez.

Régi szép szokás volt vidéken, hogy gyermek születésekor a szülők vagy nagyszülők egy facsemetét ültettek el. Az így földbe kerülő fa összetett szimbólum, hiszen ugyanúgy gyökeredzik a földben, ahogy a gyermek a családban, ugyanolyan nagyra nő, mint a kisgyermek, és ugyanúgy kötődni fog mindig a szülői házhoz, mint a gyermek, unoka.

A Komáromi járásban fekvő Hetény község önkormányzata 2016-ban avatta fel a községi hivatal előtt lévő emlékparkban a születésfát, amelyeken egyre gyarapszanak a levelek. Az alapiskola tanulóinak – Sipos Fruzsina és Téglás Gergely – fellépése után a település polgármestere, Magyari Ferenc köszöntötte a megjelenteket.

Beszédében elmondta: „Boldog vagyok, hogy két év kényszerpihenő után újra itt állhatunk a születésfa alatt, és köszönthetjük a 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben született hetényi gyermekeket és szüleiket. Nagy örömünkre szolgál, hogy születésfánk három új levéllel gazdagodik. Köszönjük Hencz Szabolcsnak, hogy évről évre megörvendeztet bennünket csodálatos munkájával. A születésfa elhelyezése sem véletlen. Ebben az emlékparban kapcsolódik össze a múlt, a jelen és a jövő. Községünk múltjára emlékeztet a tavalyi állított emléktábla, az ősök tiszteletét, a gyökerekhez való ragaszkodást fejezi ki az elültetett tölgy. A Tarczy-emlékoszlop pedig jelképezi, hogy születtek már falunkban olyanok, akik lelkesedése és tettrekészsége a világot szebbé, jobbá akarta tenni. Azt a világot, melyben most mi élünk, s melyben gyermekeink, a már megszületettek és még meg nem születettek fognak élni.

Hírdetés

Méltónak tartunk minden édesanyát és édesapát a köszönetre, a tiszteletre, hogy a nehéz gazdasági körülmények ellenére is fontosnak tartják az életet, a gondoskodást, szeretetet, tudást adni a legértékesebb kincsnek, a gyermeknek. A családban nagy öröm a gyermek születése, egy településnek pedig a megtartó erejét mutatja, ha sok fiatal család él ott, s gyermekeket nevelnek.

Bízunk abban, hogy még több gyermek születik majd Hetényen, így fánk egyre több levéllel gazdagodik az elkövetkező esztendőben. Kedves szülők! Nemes, ám hatalmas feladat van most Önökre bízva: a karjukban tartott pici emberkékből, családjuk szeme fényéből hazáját és népét szerető, igaz, becsületes embert kell nevelniük. Gyermekük a világot olyannak fogja látni, amilyennek Önök megismertetik vele: szépnek vagy rútnak.

Drága Gyermekek! Most még nem tudjátok, de ti vagytok a jövő. Kívánom, hogy nőjetek nagyra, erősödjetek családotok féltő, óvó szeretetének melegében, hogy aztán majd egykor a világba kilépve beteljesíthessétek azt a küldetést, amelyre születtetek. Isten éltessen benneteket! Bízunk abban, hogy még több gyermek születik majd Hetényen, így fánk egyre több levéllel gazdagodik az elkövetkező esztendőben is.”

Az ünnepi beszédet követően a szülők beírták nevüket az emlékkönyvbe, valamint a szalagok elhelyezésével hivatalosan is felavatták a születésfa soron következő leveleit.

(Miriák Ferenc/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »