Újabb hitelt vesznek fel (Kézdivásárhely)

Újabb hitelt vesznek fel (Kézdivásárhely)

Egy négymillió lejes hitel felvételére is rábólintott egyebek mellett Kézdivásárhely városi tanácsa, mely tegnap délután tartotta májusi soros ülését.

Az ülés elején egy új tanácstag tett le esküt: néhai dr. Szabó István helyét az Erdélyi Magyar Szövetség soraiból Szőts Emil foglalta el. A listán dr. Zs. Ambrus Ágnes következett volna, de objektív okokból nem vállalta a mandátumot.

Az eskütételt követően a tanácstagok rátértek a határozattervezetek megvitatására, ezek jelentős része formai döntés volt vagy korábbi tanácshatározatokban korrigáltak kisebb fogalmazási hibákat.

A leghangsúlyosabb döntés egy újabb hitel felvételével kapcsolatos: a céhes város a meglévő tízmillió lejes kölcsöne mellé négymillió lejért folyamodik a kincstárhoz. Amint Bokor Tibor polgármester elmondta, a kormány a hitelezés megnyitásával próbál segíteni az önkormányzatokon, hiszen az országban minden polgármesteri hivatal anyagi gondokkal küzd. Ennek oka a rengeteg európai uniós pályázat, melyekhez önrészt kell biztosítani. Korábban úgy tűnt, hogy nem lesz szükség kölcsönökre, de az építőanyagok és a munkaerő, valamint az energia mértéktelen drágulása oda vezetett, hogy másként lehetetlen a projektek gyakorlatba ültetése.

Hírdetés

„Kézdivásárhely sem képez kivételt, de mi a többi településhez képest jól állunk, ha így lehet fogalmazni. Az eladósodottságunk ezzel az összeggel együtt is mindössze 14 millió lej lesz, a tízmillió hosszabb lejáratú kölcsön, ezt ötéves időtartamra vennénk fel. Arról viszont meg vagyok győződve, hogy ez az összeg sem lesz elegendő” – mondotta Bokor Tibor. Mint kifejtette, „nincs olyan székelyföldi település, amely nem lenne ebben a helyzetben. Egyedül Csíkszereda volt olyan szerencsés, hogy az előző polgármester nyolcvanmillió lejt hagyott a kasszában, de ők is már elköltötték, hitelt kell felvenniük. Sepsiszentgyörgy százmillió lejes kölcsönt vett fel, Kovászna Megye Tanácsa pedig harmincmilliót.”

A hitelből érkező pénzt a Székely Katonanevelde felújítását és az ún. Dac-tó szabadidőközponttá alakítását lehetővé tevő kombinált projektre, valamint a járóbeteg-rendelő építésére fordítják.

Balázs Attila tanácstag kifejtette: ő személy szerint ezeket a projekteket is fontosnak tartja, de meglátása szerint jobb lenne, ha az utak korszerűsítésére vennének fel hitelt.

„Ez nem ilyen egyszerű. A kormány megszabta, hogy csak európai uniós pályázatok finanszírozására vehetünk fel hitelt, az utakat a saját költségvetésből és az Anghel Saligny Program révén fogjuk korszerűsíteni” – magyarázta az elöljáró, aki szerint a régi kaszárnya turistaattrakció lesz, ugyanakkor a központtól pár méterre lévő patinás épület felújítása révén eltűnik egy szégyenfoltja a városnak.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »