Komáromban megemlékeztek a város híres szülöttéről – Lehár Ferencről

Komáromban megemlékeztek a város híres szülöttéről – Lehár Ferencről

Nyitókép: Körkép.sk

A Lehár Ferenc Polgári Társulás koszorúzási ünnepséget tartott Lehár Ferenc születésének 154. évfordulója alkalmából. A méltó megemlékezésre a híres zeneszerzőről elnevezett Lehár-parkban került sor, amelynek középponti részén 1980-tól ott láthatjuk az ő halhatatlanságát idéző bronzszobrát, karnagyként, karmesteri pálcával megjelenítve.

Lehár Ferenc 1870. április 30-án Komárom városban látta meg a napvilágot. Édesanyja egy komáromi kereskedőcsalád lánya volt, aki férjhez ment egy éppen itt állomásozó katonazenekar karnagyához, az észak-morva származású, egyébként Ausztriában született idősebb Lehárhoz. Bár a nyelvi kommunikáció a fiatal pár között kissé nehézkesnek bizonyult, ez nem képezte akadályát annak, hogy a későbbiekben hat gyermekük szülessen, elsőként a hírességgé növekvő Ferenc Kristóf.

Származása tekintetében, a fentiek kapcsán Lehár Ferencet több nemzet is a sajátjának szeretné tudni, azonban tény és való, hogy édesanyjától a magyar anyanyelvet sajátította el, és 12 éves koráig kizárólagosan magyarul beszélt.

Komáromban már 1986 óta rendszeresen tartanak Lehár Ferenccel kapcsolatos zenei eseményeket, 2012 óta pedig a Lehár Ferenc Polgári Társulás külön gondot fordít a Lehár-kultusz ápolására.

A jelen rendezvényt a szervezet elnöke, Klemen Terézia nyitotta meg, üdvözölve a jelenlévőket, köztük Keszegh Bélát, Komárom polgármesterét, Stubendek Lászlót, a Csemadok Komáromi Alapszervezetének elnökét és valamennyi zenerajongót, akik számára a kora nyári napsütés kellemes szabadtéri időtöltést biztosított.

Lehár Ferenc életművét Klemen Terézia, a Lehár Ferenc Polgári Társulás elnöke méltatta, s egyben kiemelte a város híres szülötteinek Komáromra gyakorolt hatását:

Hírdetés

Azt, hogy milyen rangja, híre van egy településnek, nagyban meghatározzák szülöttjei is. Városunk a Felvidék kapuja, mely egyfajta kultúrmissziós szerepet is betölt. De ezt lehetővé is teszik az elmúlt évszázadok híres szülöttjei, akik ma is példaként élnek Komárom város polgárainak köztudatában. 

Ne feledjük, hogy némely városnak nem adatik meg, hogy két olyan kiválósággal dicsekedjék, mint az irodalom terén Jókai Mór, akinek jövőre emlékezünk meg 200. születési évfordulójáról, és a zene területén Lehár Ferenc. Mindketten a híres 19. század szülöttjei, amikor Komárom is fénykorát élte.

Az elnöknő a továbbiakban hosszasan méltatta Lehár Ferenc zenei tevékenységét:

A ma 154 éve született minden idők nemzetközi viszonylatban is legismertebb és legtöbbet játszott zeneszerzője Lehár Ferenc… Jól ismerik őt Ausztráliában, Japánban és Kínában is. Lehár zenéje nem a könnyűzene és az operettzene kategóriájába tartozik.  Már régóta, zenei berkekben is elismert, hogy a zenés színpadnak 3 műfaja van, az operett, az opera és a kettő között LEHÁR.

Klemen Terézia ünnepi beszédének végén hangsúlyozta, hogy társulásuk célja Lehár Ferenc műveinek népszerűsítése, valamint a kellemes, de igényes szórakoztatás megteremtése, minden korosztály számára.

A parkban összegyűlt zenekedvelő közönségnek e tényt a jelen rendezvényen is módjában volt megtapasztalni, hiszen a műsor folyamatában Pfeiferlik Tamás, profi szinten éneklő művész csodálatos orgánumán Lehár műveket adott elő, amelyekből a közönség ráadást követelt.

Az ünnepi megemlékezés záróakkordjaként Lehár Cárevics című operettjéből a Volga dal hangzott el, amely egykoron temetési gyászszertartását kísérte, saját óhaja szerint.

Az ünnepség végén Komárom városvezetése, a Csemadok Komáromi Alapszervezete, valamint a Lehár Ferenc Polgári Társulás a zeneszerzőt megjelenítő szobránál elhelyezték a kegyelet koszorút.

Buday Mária

A képek a szerző felvételei


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »