Újabb atomerőművek építését jelentette be a Dél-afrikai Köztársaság

A dél-afrikai kormány kedden újabb atomerőművek építésére adott ki pályázatot, hogy megoldja azokat az áramellátási problémákat, amelyek évek óta áramszüneteket okoznak Afrika legfejlettebb ipari gazdaságában.

"Gondoskodni fogunk arról, hogy 2500 megawattal bővítsük a nukleáris kapacitásunkat, a nemzetbiztonsági és energiaszuverenitási kérdések megoldásának érdekében" – mondta Kgosientsho Ramokgopa, a villamosenergia-ügyekért felelős miniszter Pretoriában tartott sajtótájékoztatóján.

"Izgatottak vagyunk a kilátásokkal kapcsolatban, és biztosak vagyunk abban, hogy képesek leszünk biztosítani, hogy észszerű időn belül bejelenthessük a legmegfelelőbb ajánlattevőket" – jelentette ki a tárcavezető.

A déli országban, Fokváros közelében található az egyetlen afrikai atomerőmű, a Koeberg, de jelenleg az is csak 1840 megawattos teljesítménnyel működik.

Hírdetés

A 2500 megawattnyi új kapacitás 2032 körül lesz elérhető – mondta Ramokgopa.

"A kontinens vezető országaként a kezdeményezés megszilárdítja a nukleáris termelési kapacitás terén betöltött vitathatatlan pozíciónkat" – hangsúlyozta a miniszter, aki az atomenergiát a legolcsóbbnak és legtisztábbnak minősítette.

Az Eskom állami áramszolgáltatót korrupciós és karbantartási problémák sújtották, amelyek áramkimaradáshoz vezettek. A helyzet miatt az országban számos intézkedés végrehajtása mellett nemzeti katasztrófaállapotot hirdettek idén február 9. és április 5. között, illetve akkor neveztek ki külön villamosenergia-minisztert is. 2022. decemberében Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) 55. nemzeti konferenciáján tartott beszédében a válságot az Eskom helytelen gazdálkodásának és korrupciós ügyeinek tulajdonította.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »