Újabb 16 havi mélypontra gyengült az euró

Újabb 16 havi mélypontra gyengült az euró a dollárral szemben a nemzetközi bankközi devizapiac keddi kereskedésében.

Az euró este nyolc órakor 1,1328 dolláron forgott, 0,35 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz az előző napi záráshoz képest. Napi minimumán, 1,1320 dolláron 2020 júliusa óta nem látott szinten is járt.

Az 1,15-ös plafont múlt hét csütörtökön, az 1,14-est pedig még hétfőn törték át a jegyzések. A dollár általános erősödésének hatását hétfőn felerősítette Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke azzal a kijelentésével, hogy a monetáris politikának az infláció megfékezését célzó szigorításával visszavetnék az eurózóna gazdasági fellendülését.

Az euró árfolyamának csökkenését részben az is magyarázza, hogy az euróövezet gazdasági teljesítménye halovány, csalódást keltő az Egyesült Államokéval összevetve. Emellett a koronavírus-járvány újra fellángolt Európában, aminek hatására egyes országokban újra napirendre került a zárlatok bevezetése, míg az Egyesült Államokban stabilizálódni látszik a helyzet.

"A piacok még mindig úgy gondolják, hogy az EKB a Fedtől nagyon eltérő helyzetben és mozgástérben van, így ez a fajta, a kamatok közötti különbségre vonatkozó érvek és azok az aggodalmak, hogy az euróövezetben újból bevezethetik a járvány miatti korlátozásokat… egyszerűen nagyon védekező pozíciókban tartják az eurót" – mutatott rá Jeremy Stretch, a CIBC kanadai multinacionális banki és pénzügyi szolgáltató csoport devizapiaci vezető elemzője.

A dollár kedd délután tovább erősödött, miután az amerikai kiskereskedelmi adatok arról tanúskodtak, hogy hogy a magas infláció és az erősen romló fogyasztói hangulat ellenére töretlen a költekezési kedv, ami a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) számára biztató jel. A kiskereskedelmi forgalom és vendéglátás szezonális és naptári hatással kiigazított értéke havi összevetésben 1,7 százalékkal, 638,2 milliárd dollárra nőtt októberben.

Hírdetés

A dollár jelentősen erősödött azóta, hogy a múlt héten közölt adatok szerint októberben több mint három évtizede nem látott mértékben emelkedtek az árak, ami felszította azokat a várakozásokat, hogy a Federal Reserve (Fed) a vártnál hamarabb emelhet kamatot.

A pénzpiacok jelenleg már 2022 júliusára árazzák a Fed első kamatemelését.

A hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex kedden 95,89 ponton tizenhat havi csúcson is járt. Este nyolc órakor 0,34 százalékos pluszban, 95,84 ponton állt a mutató.

A Federal Reserve vezetői továbbra is azt hangoztatják, hogy a magas infláció átmeneti jelenség, és a szűk ellátási keresztmetszetek normalizálódásával csökkenni fognak az árak.

A nyíltpiaci bizottság múlt heti kamatdöntő ülése után Jerome Powell, a Fed elnöke elismerte, hogy a pénzromlás üteme jelentősen meghaladja az inflációs célt, és az erős infláció a korábban vártnál tovább fog tartani, de ezzel együtt is biztos abban, hogy átmeneti tényezők állnak e jelenség mögött. Powell kiemelte, hogy még nem jött el a kamatemelés ideje, mert annak előfeltétele a teljes foglalkoztatottság elérése is.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »