Új zarándokúttal és más hitéleti és kulturális újdonságokkal vonz a Székesfehérvári Egyházmegye

Új zarándokúttal és más hitéleti és kulturális újdonságokkal vonz a Székesfehérvári Egyházmegye

Megújult Egyházmegyei Látogatóközpont, az immár teljes hosszában végigjárható Magyar Szent Család nyomában zarándokút, izgalmas kulturális programkínálat – számos lehetőség várja a Székesfehérvárra látogatókat 2022-ben. Az idei év fő újdonsága azonban mindenképpen az, hogy a felújítási munkálatok miatt 2019 óta zárva tartó bazilika is újra megnyitja majd a kapuit.

Smohay Andrással, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum múzeumigazgatójával az egyházmegye honlapján olvasható egy hosszabb interjú, amelyet Berta Kata készített az idén várható programokkal kapcsolatban. Beszámolónk e beszélgetés alapján készült. A teljes interjú ITT olvasható.

A Magyar Szent Család nyomában elnevezésű zarándokutat állami és uniós támogatásból hozták létre a Székesfehérvári Egyházmegyében hét állomással Vértessomló, Bodajk és Székesfehérvár között. Az Egyházmegyei Múzeum felújítása az elmúlt évben fejeződött be, tavaly júniusban pedig megnyílt az Egyházmegyei Látogatóközpont is. Ezzel teljessé vált a zarándokút, és elindulhattak a zarándokok.

A fejlesztés lehetővé tette, hogy az új épületek mellett értékes műemlékek újuljanak meg, és létrejöjjenek a modern zarándokfogadás feltételei. Székesfehérvár belvárosában, az egykori ferences rendházban működő Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum megújult fogadótérrel és zarándokudvarral, hangulatos kávézóval várja a látogatókat. Smohay András múzeumigazgató szerint a modern megjelenésű, inspiráló környezet számos lehetőséget ad olyan programokra, amelyek Székesfehérvárra hívják a családokat, hogy akár hosszabb időt is eltöltsenek együtt az újjászületett épületekben.

Az igazgató elmondta, az egyházmegyei Mmúzeum felújítása az elmúlt évben fejeződött be, tavaly júniusban, a Múzeumok Éjszakáján pedig megnyílt az egyházmegyei látogatóközpont is. Ezzel teljessé vált a Magyar Szent Család nyomában zarándokút, és elindulhattak a zarándokok. Az idei év legfontosabb feladatai között szerepelnek a tavaly elkezdett rendezvényeket minél nagyobb számban a közönség elé tárni. A Székesfehérvári Egyházmegye egyéb kulturális eseményeivel és a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház programjaival összehangoltan a múzeumban és a látogatóközpontban is lesznek különböző rendezvények. – Próbálunk egy színvonalas eseményrendszert elindítani, hiszen az épületek, az infrastruktúra adott, már csak működtetni kell és megtölteni élettel ezeket a történelmi tereket – mondta el Smohay András.

Az egyházmegyében várható legnagyobb esemény egyébként idén nem a múzeumhoz kötődik közvetlenül. A székesegyház felújítása miatt 2019-ben zárta be kapuit a hívek és a látogatók előtt, de a rekonstrukciós munkák a tervek szerint haladnak, így idén nyáron újra látogathatóvá válik a templom.  Az átadási ünnepség a tervek szerint az augusztusi ünnepkörhöz kötődik majd.

2022-re esik továbbá az Aranybulla – mely a magyar alkotmányozás és önrendelkezés egyik legfontosabb dokumentuma – kihirdetésének a 800. évfordulója is.  – A történelmi pillanat megünneplésére méltó és illő kiállítást hívunk a városba a magyar szentekről – árulta el az Egyházmegyei Múzeum igazgatója, mert – mint mondta – nemcsak politikai értelemben vett önállósága van a magyarságnak, hanem lélekben, vagyis lelki erősségben is meg tudjuk mutatni azt, hogy mi egy életerős nemzet vagyunk. Számos szent, boldog és tiszteletreméltó magyar van a magyar történelemben, akiről érdemes megemlékezni. Róluk fog szólni az Ars Sacra Alapítvány kiállítása, amit a Városház téren szintén augusztusban fogunk bemutatni – mondta el.

Arra a kérdésre, hogy milyen régi-új céllal jött létre a Magyar Szent Család nyomában zarándoklat Vértessomló, Bodajk és Székesfehérvár között, és hogy mit tudhatunk az út történelmi múltjáról, Smohay András felidézte, hogy Szent István és Szent Imre sírjához már a középkortól kezdődően zarándokok látogattak egész Európából. Őket a székesfehérvári keresztes konventben fogadták a mellette működő ispotályban tartózkodó lovagok. A konvent történetéről hamarosan részletesen is olvashatnak majd az érdeklődők Ribi András történész jóvoltából. – Ez egy nagyon izgalmas tudományos munka, amely most fog megjelenni a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum kiadásában A fehérvári keresztes konvent története. Preceptorium, hiteles hely, ispotály a késő középkorban címmel. Nagyon várjuk, hogy kijöjjön a nyomdából ez a kötet és mihamarabb bemutathassuk – mondta Smohay András.

Hírdetés

De nem csak kiadvánnyal készülnek bemutatni a zarándokút múltbéli alapjait. A fehérvári zarándoklatokról előadássorozat is indul, a tervek szerint már márciustól. – Gyakorlatilag a középkortól egészen napjainkig áttekintjük a Székesfehérvárra irányuló, illetve az egész országban és Európában működő zarándoklatokat, így teljesebb képet kapunk arról, hogy milyen szép egyházi hagyományba illeszkedik a Magyar Szent Család nyomában elnevezésű zarándokút.

A beszélgetésben arra is kitértek, hogy a Belváros szívében álló Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum udvarát is megújították, amely zenei, irodalmi, valamint családi rendezvények helyszínül szolgál.

A beruházásnak köszönhetően az egykori ferences rendház épületének újrahasznosítására egy új funkciót találtak ki: Szent Ferenc szellemiségéhez kapcsolódóan egy olyan kávézót és teázót alakítottak ki, amelynek különös profilja a teremtésvédelem, vagyis a környezetvédelem, amelyről a tavalyi év végén Spányi Antal megyéspüspök is szólt már, külön kiemelve a „Barátok gyógynövénytermékek” néven futó önálló egyházmegyei termékfejlesztést is.

– Már akkor ígértük, hogy nemcsak megvásárolhatóak lesznek ezek a termékek, hanem lehetőséget biztosítunk arra is, hogy az érdeklődők jobban megismerkedhessenek a gyógynövényekkel, a gyógynövénytermékek készítésével. Lencsés Rita fitoterapeuta segítségével már február elejétől úgynevezett gyógynövény workshopokat rendezünk itt, a múzeum épületében, amelynek keretében lekvárt lehet főzni, pesztót, szörpöt, teát lehet készíteni. Gyakorlatilag mindenféle érdekes és finom gyógynövénykészítményt el lehet készíteni ez alatt a kb. három óra alatt, ameddig a műhelyfoglalkozás tart. Úgyhogy ez is, azt hiszem, egy izgalmas rendezvénysorozat lesz az idei évben – mondta el az igazgató.

A múzeumi rendezvények között a zene is fontos szerepet játszik majd. – Már tavaly ősszel elindult egy „Jazz a múzeumban” elnevezésű sorozat, és már akkor ígértük, hogy ezt folytatni fogjuk. Úgyhogy ahogy az időjárás engedi, újra jazz fog szólni a múzeum udvarán. Emellett komolyzenei koncerteket is tervezünk szintén itt, az egykori ferences rendház kvadrumában – beszélt a zenei terveikről Smohay András, aki azt is hozzátette, irodalmi estek is szerepelnek a terveik között: – Már-már majdnem biztosan mondhatom, hogy Hirtling István és Mészáros Tibor irodalomtörténész eljön hozzánk Márai Sándor-estjükkel. Remélhetőleg egy nagyon tartalmas, izgalmas és humoros előadást fogunk hallani, vetített képekkel és élőzenével, ami kuriózum. Emellett természetesen idén is megtartjuk a Múzeumok Éjszakája és a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozatot. Persze, az összes programra igaz, hogy a járványügyi intézkedések függvényében tudjuk őket megrendezni.

A Magyar Szent Család Nyomában zarándokútról és az egyes állomásokról bővebb információkat ITT találhatnak, de számos érdekességet olvashatnak a hivatalos Facebook-oldalon is; a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum aktuális programjairól pedig ITT tájékozódhatnak, illetve kövessék azokat a közösségi médiában.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Berta Gábor; Székesfehérvár.hu; Építészfórum

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »