Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Kiállítás

LÉLEKÖSVÉNYEN TÁRLATKARAVÁN. Második stációjához érkezik Steigerwald Tibor és Kisgyörgy Benjamin közös kiállítása, melyet a sepsiszentgyörgyi evangélikus templomban május 26-án, vasárnap 12 órakor (az istentisztelet után) nyitanak meg, és június 16-ig lesz megtekinthető.

Könyvbemutató KÖNTZEY TAMÁS harmadik, A kézdivásárhelyi gyógyszerészet története című könyvét május 24-én, pénteken 18 órától Kézdivásárhelyen a Borudvarban (Pajta) mutatják be. A baróti Tortoma Kiadónál frissen megjelent kötet az első gyógyszertár 1784-es alapításától napjainkig tartó korszakon vezeti végig az olvasót hiteles okmányok alapján. A könyv megvásárolható a bemutatót követően, illetve a SepsiBookon a Tortoma Kiadó standjánál, ahol a szerző május 25-én, szombaton dedikál 14 és 16 óra között. BARTOS LÓRÁNT ÉS IOCHOM ISTVÁN Kézdi-Orbaiszék római katolikus templomai című könyvének bemutatójára május 25-én, szombaton 18 órától a Lemhény és Kézdialmás közötti Szent Mihály-hegyi templomban kerül sor. A kiadványt bemutatja Fórika Balázs kántor. Az eseményt ft. Tamás József nyugalmazott püspök is megtiszteli jelenlétével. Közreműködik Jánó Kinga zenetanár, népdalénekes és Könczey Kinga fuvolatanár.

Színház ANDREI MUREȘANU SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi román színház május 29-én 19 órától a TAM-teremben Doru Vatavului: Sakura Sandwich című darabját játssza Irisz Kovács rendezésében.

Bábszínház CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ. A sSOHA című produkciót, Daróczi Klarissza egyéni játékát május 24-én, pénteken 18 órától játsszák szabadon a bábszínház sepsiszentgyörgyi stúdiótermében. Szervezett csoportok (VII–XI. osztályos diákok) ma 12 és 14 órától láthatják a 70 perces előadást, amely 14 éven felüli nézőknek ajánlott, rendezője Hatházi András. Érdeklődni, foglalni a 0752 540 593-as telefonszámon Golicza Bernadettnél lehet. Jegyár: 10 lej/fő, kísérő pedagógusoknak díjtalan.

Zene Az Árkosi Kulturális Központ (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6.) hangversenytermében május 24-én, pénteken 19 órától Theodora Bălănică, a ploiești-i Carmen Sylva Művészeti Főiskola hegedűtanára, a zenetudományok doktora hegedűkoncertjére várják az érdeklődőket. A helyek száma korlátozott, jegyek – 20 lejért – elővételben is kaphatók a központ székhelyén naponta 9–15 óráig (telefon: 0267 373 651).

Hírdetés

Tánc HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES. A sepsiszentgyörgyi táncegyüttes ma 19 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Központban a Hazától hazáig című táncprodukciót játssza. * Május 28–31. között Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színházban és a Háromszék Táncstúdióban zajlik a 18. Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozója (EHTET).

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai műsora: 16.15-től Garfield (románul beszélő), 16.15-től Artúr, a király (román feliratos), 18.15-től Lefkovicsék gyászolnak (magyar filmdráma) és A kaszkadőr (román feliratos), 20 órától A majmok bolygója: A birodalom (magyarul beszélő), 20.30-tól Szunnyadó vér­ebek (román feliratos).

Hitvilág ELSŐÁLDOZÁS. Vasárnap a sepsiszentgyörgyi Szent József-templomban elsőáldozás lesz, a szentmise 10 órakor kezdik. 55 gyerek járul először szentáldozáshoz.

Turisztikai szezonnyitó és néptáncfesztivál Néptáncelőadásokkal, koncertekkel, érdekes programokkal várják a látogatókat május 25–26-án Kovásznán a városi művelődési ház udvarán. A Kovásznai Források Néptáncfesztivál és turisztikai szezonnyitó rendezvény programja május 25-én, szombaton: 9 órától hagyományos és helyi termékek vására, 9.30-tól tárlatvezetés Gazdáné Olosz Ella kovásznai textilművész kiállításán, valamint a Csoma nemzetközi képzőművészeti tárlaton, 10 órakor a néptáncegyüttesek felvonulása a Tanulók Klubjától a művelődési házhoz, 10.10-től az uzoni Atlantisz fúvószenekar koncertje. 10.50-kor a Recefice, a Pitypang és a Vizitke néptánccsoport, 11.10-től a zágoni néptánccsoport előadása látható. 11.20-kor a Junii Covăsneni Néptáncegyüttes gyermekcsoportjai, 12.10-től a Nemere Néptáncegyüttes (Lécfalva), 12.20-tól pedig a Românașul és a Mlădițe Românești néptáncegyüttesek lépnek fel. 13.10-kor kezdődik a Kőrösi Csoma Sándor Líceum és a Művészeti és Népiskola diákjainak koncertje, 13.40-kor a zágoni Gyöngyszemek mazsorettcsoport mutatkozik be, majd 14 órakor a kovásznai Sicton zenekar koncertezik. 15.10-kor a kovásznai Tanulók Klubja tánccsoportjainak előadása, majd 15.40-től a sepsiszentgyörgyi DAY by DAY zenekar koncertezik, 17.30-kor a Junii Covăsneni néptáncegyüttes lép fel. Az X Balloon Transylvania közreműködésével 20 órától hőlégballonozás (előzetes telefonos egyeztetés szükséges a 0762 674 516-os számon!). Állandó programok 10–15 óra között: bográcsfőzés a Pokolsár Egyesület szervezésében, kovásznai borvízkóstoló és helyi turisztikai látványosságok, jellegzetességek, szállások bemutatása (a Turisztikai Információs Iroda standjánál), kiállítás a városi könyvtár standjánál: Kovászna a mofetták és az 1000 borvízforrás városa, a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület és Népfőiskola diákrajzpályázatának kiállítása. Május 26-án, vasárnap 9–15 óráig hagyományos és helyi termékek vására.

Nimród-fórum A vadászat és a vadgazdálkodás világába nyújt mélyebb betekintést a Vadon Egyesület és a Nimród Vadászújság által szervezett Nimród Fórum, melyre május 25-én, szombaton 11 órától kerül sor a Sepsi Aréna konferenciatermében. A rendezvényen köszöntőt mond Kovács Zoltán, Magyarország kormányának nemzetközi kommunikációjáért felelős államtitkára, Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, valamint Sárkány Árpád, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács alelnöke. A fórumon Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke bemutatja A világelső zergebak című kiadványát, Bors Richárd, a Nimród Vadászújság főszerkesztő-helyettese a vadászetika témakörét járja körül, Farkas Attila, a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Karának egyetemi adjunktusa a székelyföldi vadgazdálkodás mennyiségi értékeléséről tart előadást, Birtalan István, a gyergyószentmiklósi Vadász-Horgász Egyesület elnöke beszél az őzgazdálkodás helyzetéről és lehetőségeiről Székelyföldön.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Sajtó utcai Transfarm gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 315 136). Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Ambrózia I-es (0267 360 608) a szolgálatos. Honlap: colegfarmcovasna.ro/hu.

Röviden TEGA. A Tega Rt. régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékokat, régi ruhákat szállít el ma Nagyborosnyón és Kisbo­rosnyón, pénteken Cófalván, Várhegyen, Lécfalván és Feldobolyban. Honlap: tega.ro/hu. KERÉKPÁRTÚRA. A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület május 26-án, vasárnap biciklitúrát szervez a Nemere útján. Indulás 10 órakor a céhes város sportcsarnokától, az útvonal: Kézdivásárhely, Fortyogófürdő, Szentkatolna, Gelence (Nádika-fürdő), Haraly, Imecsfalva, Szentkatolna, Kézdivásárhely. A túra alatt kulturális és természeti látványosságokat is megtekintenek. Szükséges felszerelés: az időjárásnak megfelelő öltözet, élelem és pénz igény szerint, illetve jó állapotban lévő kerékpár.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »