10 éves a nagypakai egészségkárosultak egyesületének ifjúsági szervezete

10 éves a nagypakai egészségkárosultak egyesületének ifjúsági szervezete

10 éves a nagypakai egészségkárosultak egyesületének ifjúsági szervezete Kürthy Judit2024. 06. 25., k – 08:34 Nagypaka |

Jubileumi ünnepséggel egybekötött sportnapot tartottak Nagypakán, a kultúrházban, ahol több hazai és külföldi szervezeteinek tagjai vettek részt.

 

Eső áztatta utcák várták a szombat délelőtt Nagypakára érkező egészségkárosultak és mozgáskárosult sportolókat, de a szervezők nem keseredtek el, alkalmazkodva az időjáráshoz, a kintre tervezett sportágak egy részét bent kezdték el. Az idei, 12. alkalommal megrendezett Grace Kupán asztalitenisz, darts, triatlon, íjászat, csocsó sportágakban versenyeztek, valamint voltak boccia csapatversenyek és kerekesszékesek versenye is, sőt, még futball és kézilabda is. A hazaiak mellett a résztvevő szervezetek Dunaszerdahelyről, Gutáról, Somorjáról, Sárrétről, Nagyabonyból, Vörösmajorból, Tejfaluból, Ekelről, Egyházkarcsáról, Besztercebányáról, Léváról, Csepelről és Győrből érkeztek.

A résztvevő csapatok reggeli gyülekezője után a köszöntőkben elhangzott az idén jubiláló Grace Junior ifjúsági szervezet rövid története és célkitűzései, melyeket megalapításuk óta folyamatosan szem előtt tartanak. Grace Junior ifjúsági szervezet 2014-ben Sárközi Tibor javaslatára alakult meg, aki Grace Egészségkárosultak és Mozgáskorlátozottak Egyesületének elnöke. Alapítói Petrovič Vivien, Fekete Márk, Petrovič Flórián, Patonyi Patrik és Csiba Norbert voltak. 

Hírdetés

„Az ifjúsági csoport révén sikerült hidakat építeni a különböző társadalmi csoportok között. Az egészséges és a fogyatékkal élő fiatalok közös programjai erősítik a társadalmi összetartozást és elfogadást. A csoport tagjai között egészséges fiatalok is vannak, akik az integrációban segítik a fogyatékkal élőket, legyen szó kulturális, érzékenyítő vagy sporteseményekről. Az ifjúsági egyesület tagjai nemcsak saját rendezvényeiket szervezik, hanem aktívan részt vesznek a Grace egyesület rendezvényeinek lebonyolításában is. Továbbá fontos szerepet vállalnak a falu társadalmi életében, részt vesznek a közösségi munkákban“

 – mondta el köszöntő beszédében Petrovič Vivien, a tízfős ifjúsági szervezet elnöke. Beszéde után az alapítóknak emlékoklevelet adtak át. A Grace Egészségkárosultak és Mozgáskorlátozottak Egyesülete közel 70 tagot számlál. 

Sárközi Tibor köszöntötte az egybegyűlteket, majd Seňan Ivan, Nagypaka polgármestere, valamint Zuzana Stavrovská, a szlovákiai egészségkárosultakért felelős főbiztos szólt a jelenlévőkhöz. Kováčová Eva, a Rákellenes Liga igazgatónője is jelen volt, aki bemutatta tevékenységüket, hogy pontosan milyen formában nyújtanak segítséget az onkológiai betegeknek, illetve rámutatott a megelőzés fontosságára is. A beszédek és köszöntők után felszolgált ünnepi torta színeiben is tükrözte a szervezet logóját, melyből később minden résztvevőnek jutott egy-egy szelet. 

Fő stratégiai partnerünkkel, a Csefosz SE-vel sikeres Erasmus+ pályázatot nyújtottunk be, amelyben nemrégiben összesen 16 000 eurót nyertek. A projekt célja a fogyatékossággal élők sporttevékenységének szakmai segítése, a sport segítségével az inklúzió és az integráció elősegítése, valamint a hátrányos helyzetű, fogyatékossággal élők sportolásra ösztönzése. 

A 2024-es Garce Kupa a Csefosz SE és a Grace egyesület közös pályázatának eredménye, melyet a nagypakai önkormányzat is támogatott. Sokat segített a Tesco, a tortákat pedig kedvezményes áron a Cseh Gábor cukrászda készítette. Az eredményeket késő délután hirdették ki, amikor az első három helyezettek átvehették érmeiket, majd pár közös csoportkép utáni mindenki hazaindult. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »