Itt a bejelentés: napokon belül megszűnik a kötelező akciózás

Itt a bejelentés: napokon belül megszűnik a kötelező akciózás

Fellélegezhetnek a kereskedők.

A kötelező akciózással – amelynek köszönhetően a családok olcsóbban juthattak olyan alapvető élelmiszerekhez, mint a kenyér, a hús, a tej vagy a különböző zöldségfélék – a kormány letörte, majd alacsony szintre szorította a háborús inflációt. Az intézkedés elérte célját, így az július 1-jétől kivezetésre kerül, ugyanakkor a kormány a kiskereskedelmi árverseny fenntartása, élénkítése érdekében továbbra is működteti az online árfigyelő rendszert – jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium.

  • A kötelező akciózás rendszerét a kormány a háború és az elhibázott szankciók okozta inflációs-sokk leküzdése, a családok és a nyugdíjasok védelme érdekében 2023. június 1-jétől a Nemzetgazdasági Minisztérium javaslatára vezette be.
  • Hírdetés

  • 2023 augusztusában – az 1 milliárd forint fölötti árbevétellel rendelkező kereskedőkre vonatkozó – kötelező akciózás mértékét a kormány másfélszeresére, 10-ről 15 százalékra növelte, továbbá 8 csoporttal kibővítette az érintett termékkört.
  • „A kötelező akciózás és az online árfigyelő mindemellett kíméletlen versenyt generált a kiskereskedelemben. Ennek eredményeképpen az élelmiszerinfláció éves alapon az elmúlt hónapokban 1 százalékra esett vissza, sőt májusban az előző hónaphoz mérten csökkent az élelmiszerek ára” – értékelt a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca és a kormány a verseny fenntartása érdekében működteti tovább az árfigyelőt.


    Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »